Sari la conținut

Facultatea de Mecanică, 60 de ani de existenţă

Alături de personalităţi din domeniul academic, la festivitate au participat şi studenţi, elevi şi foşti absolvenţi. Printre ei se află şi Constantin Toma, absolvent al Facultăţii de Mecanică în anul 1984.

Constantin Toma, absolvent Facultatea de Mecanică: "Sunt absolvent de TCM, înseamnă tehnologia construcţiilor de maşini. S-au dezvoltat produse de apă, staţii de filtare a apei, suntem singurul furnizor al armatei pe standard sanitar".

Tot în 1984 a absolvit, la specializarea maşini termice, şi Violeta Gămălan. Datorită profesiei sale de inginer, ea a reuşit să ajungă în Suedia.

Violeta Gămălan, absolventă Facultatea de Mecanică: "Eu cred că a fost biletul meu de intrare în societatea suedeză. Este foarte important să ai o meserie care să te pună la locul tău în societate".

Îşi aminteşte că nu erau puţine femei pe băncile facultăţii destinate, teoretic, bărbaţilor.

Violeta Gămălan, absolventă Facultatea de Mecanică: "În primul rând nu eram singura şi eram foarte bune. Nu eram mai bune ca băieţii, dar nu ne lăsam mai prejos, în niciun caz".

Facultatea de Inginerie este singura din cadrul Universităţii ce are un imn propriu şi o paradă a absolvenţilor, ajunsă deja la a doua ediţie.

Cătălin Fetecău, decan Facultatea de Inginerie: "60 de ani de tradiţie şi competenţă la Facultatea de Mecanică înseamnă o instituţie care a format 15.000 de ingineri".

Facultatea de Mecanică s-a înfiinţat pe 9 ianuarie 1954, la Institutul Tehnic Galaţi, urmaşul Institutului Mecano-Naval, şi avea, la început, două secţii: Construcţii şi Maşini Navale.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache