Finanţare europeană pentru studenţi remarcabili

Data publicării:
proiect burse

Daniel Eduard Constantin este un tânăr de 30 de ani care urmează studiile postdoctorale ale facultăţii Ştiinţa Mediului din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Datorită proiectului european "Perform" beneficiază lunar de o bursă generoasă în valoare de 3700 de lei şi face cercetare în ştiinte atmosferice.

Daniel Eduard Constantin, postdoctorand: "În momentul de faţă cercetarea mea se bazează pe teledetecţie. Mai exact utilizez spectroscopia optică de absorbţie diferenţială pentru determinarea gazelor din atmosferă în special dioxid de azot şi dioxid de sulf".

Tânărul a mai pus bazele unui proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană prin care se realizează măsurători pentru observaţiile satelitare.

Speră să primească o bursă de la ei, imediat după finalizarea actualului proiect european. Totul pentru a nu avea soarta unor foşti colegi ce trăiesc cu 800 de lei pe lună.

Daniel Eduard Constantin, postdoctorand: "Pot să vă spun că are un salariu foarte mic, minimul pe economie, şi nu poate realiza ceea ce am realizat eu prin finanţarea europeană. Deci nu poate participa la conferinţe, nu poate realiza experimente pentru că nu există finanţare".

Maria Cătălina Ţopa este o altă beneficiară a acestui proiect european. Ea se ocupă de cercetare privind calitatea apei Dunării. Recunoaşte că cei 3700 de lei primiţi pe lună îi oferă linişte. Fără ei, viaţa ei ar fi fost complet diferită.

Maria Cătălina Ţopa, postdoctorand: "Ar fi fost puţin cam dificil pentru că nu aş fi fost capabilă să îmi susţin niciun studiu de genul ăsta şi probabil m-aş fi reorientat sau aş fi fost obscură într-un birou undeva sau într-un laborator de calitate, fără să fiu cunoscută pe plan internaţional, prin studiile pe care le-am efectuat".

În total, prin proiectul european, 116 tineri de la cinci facultăţi primesc burse de studiu pentru a-și face doctoratul - 1.800 de lei pe lună şi 3.700 de lei pe lună - pentru cercetare postdoctorală în domeniul pe care și l-au ales.

prof. dr. ing. Lucian Georgescu, responsabil proiect: "Cele mai bune creiere să rămână în ţară dar nu în sensul să zicem feudal. În sensul că îi legăm undeva, nu îi lăsăm să plece. Le creăm condiţii".

Chiar dacă principalul obiectiv este păstrarea tinerilor în ţară, nimic nu garantează că după finalizarea proiectului în octombrie, ei nu vor lua calea străinătăţii.

Dacă cercetătorii nu vor găsi alte surse de finanțare, sunt şanse mari ca ei să se reorienteze către alte țări.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri