Foştii deţinuţi, respinşi de societate

Data publicării:
angajari detinuti

Cezar a fost închis în 2009 pentru furt, iar în urmă cu cinci luni a ieşit din închisoare. Încă din prima zi a simţit cum societatea îl respinge, iar cel mai dureros a fost faptul că nici familia nu i-a fost alături în încercarea de a se reintegra în comunitatea locală

Cezar Poenaru, fost deţinut:Cum află un mic detaliu, că ai fost sau că ai făcut sau ai dres, se schimbă total comportamentul, concepţia se schimbă total. Dar, nu mă ajutaţi voi, lăsaţi că mă descurc. Sunt major, aveam şi nişte bănuţi în buzunar, deci nu a fost o problemă pentru mine asta."

În urmă cu aproape o lună a reuşit să se angajeze ca ospătar la un bar. Ajutorul a venit tot de la un fost deţinut.

Cezar Poenaru, fost deţinut: „Patronul care este la bar a fost cu mine în penitenciar, deci suntem un fel de colegi. Ne-am înţeles, el m-a sunat. Am deschis un bar, dacă vrei să vii să munceşti aici, mi-a spus."

Cei care încă îşi ispăşesc pedeapsa se tem de momentul în care vor ieşi din penitenciar. Dănuţ a mai beneficiat de o eliberare şi ştie exact cum se comportă societatea cu un deţinut.

Dănuţ Badiu, deţinut: „Prima dată când am ieşit în societatea stăteam cu senzaţia că toţi din jurul meu mă privesc ca pe un..., eram considerat un paria."

Iar când se gândesc la angajare, pesimismul creşte.

Viorel Popescu, deţinut: „La noi, la poporul român, există noţiunea aceasta de a nu angaja foşti deţinuţi în orice domeniu, dar cei puternici răzbesc."

Elena Mitrof, administrator spălătorie: „Depinde pentru ce au fost închişi. De exemplu, dacă au fost pentru furt, clienţii îşi lasă diferite obiecte de valoare, bani şi vă daţi seama că nu poţi să ai încredere."

Deţinuţii prezenţi la eveniment şi-au expus obiectele confecţionate chiar de ei în cadrul atelierelor ocupaţionale din penitenciar.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri