Sari la conținut

Gălăţenii îngheaţă în case

În apartamentele din Galaţi conectate la sistemul centralizat de încălzire nu este căldură. Motivul este că Electrocentrale a redus aproape la minim parametrii de furnizare a căldurii şi a apei calde ca urmare a faptului că Apaterm are datorii foarte mari.

Mihai Costache - purtător de cuvânt Apaterm: "Cei de la CET au păstrat parametri la o limită foarte mică, inferioară. Vorbim despre mai puţin de două treimi din necesarul pe debit şi în jur de cam trei sferturi din ce este necesar pentru temperatură."

Din acest motiv oamenii care locuiesc în apartamentele racordate la sistemul centralizat au tremurat în propriile case, sperând că este o defecţiune temporară, care se va rezolva.

"Nu ne dă căldură. Am zis că poate 24 de ore, dar acuma nu dă nimic, niciodată. Se răcesc pereţi. Stăm numai cu gaze, cu reşou în priză" a spus un gălăţean.

"Vă mai plătiţi de acum facturile la încălzire? Eu promit că de acum nu voi mai plăti nicio factură la încălzire. Deci vreau să devin o rău-platnică datorită acestei situaţii" a spus o gălăţeancă.

Reprezentanţii Apaterm susţin că nu pot face mare lucru în afară de a îndemna populaţia să îşi achite în continuare datoriile, astfel încât să crească ritmul plăţilor pe care societatea edilitară le face către CET. Până atunci oamenii vor sta în frig.

Mihai Costache - purtător de cuvânt Apaterm: "Din cauza acestor parametri furnizaţi de CET nu putem spune că se furnizează căldură. Deci nu poate spune cineva că este un calorifer fierbinte, conform situaţiei meteo."

Pe de altă parte, conducerea Electrocentrale susţine că vina aparţine celor de la Apaterm, iar reducerea parametrilor s-a făcut ca urmare a datoriilor pe care le are de încasat de la aceştia. Mai mult decât atât, aceştia susţin că furnizarea căldurii se poate opri definitiv în următoarele zile.

Sinan Mustafa - administrator special Electrocentrale: "Din păcate există această probabilitate pentru că sumele care ne sunt virate de către Apaterm sunt total insuficiente. În aceste condiţii noi nu am reuşit să plătim factura la Romgaz scadentă pe 21 februarie şi suntem preavizaţi că ni se vor sista livrările de gaz."

Potrivit celor de la Apaterm, în acest moment cele mai mari probleme sunt în cartierele îndepărtate de punctele de furnizare ale CET. Este vorba despre zona centrală, Portul, dar şi în cartierele Ţiglina, în apropierea străzilor Siderurgiştilor sau unde sunt capete de ramură a reţelelor.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Ionuţ Mocanu