Gălăţenii renunţă la sistemul centralizat

Data publicării:
sistem centralizat

Pentru a face rost de banii necesari achiziţionării unei centrale, Frangulea Angheluţă a fost nevoit să facă un credit de 10.000 de lei la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Chiar dacă s-a îndatorat, bărbatul este mulţumit că va avea căldură la iarnă.

Frangulea Angheluţă, locatar: "Speli un vas trebuie să ai apă caldă că altminteri îţi îngheaţă mâinile. Şi iarna căldură, automat. De acum ce să mai. Câte zile vom mai avea să trăim şi noi decent."

Oamenii spun că nu vor să mai plătească un serviciu de care nu beneficiază. De pildă, iarna trecută caloriferele s-au dezmorţit abia după 15 decembrie, iar căldura furnizată a fost sub parametri, deşi au plătit pentru calorifere fierbinţi.

Jenică Codreanu, locatar: "Căldura este puţină şi dezavantajosă pe timp de iarnă iar pe timp de vară este apă calda pe care noi nu o avem de câţiva ani. Nu poţi să încălzeşti apa şi să faci baie, este groaznic. Într-un apartament neîncălzeşti, să încălzeşti apa, apoi să faci baie şi să ieşi în frig."

La sistemul centralizat de încălzire mai sunt racordate 57.000 de apartamente, iar de la 1 aprilie şi până în prezent s-au debranşat aproape 3000 de gălăţeni. Nici măcar vestea că gazul s-ar putea scumpi nu-i sperie pe gălăţeni.

Jenică Codreanu, locatar: "Cât o să se scumpească? Şi dacă se scumpeşte nu se scumpeşte şi pentru cei care folosesc gazul pentru încălzirea apei, pentru cei care gătesc? Deci oricum se scumpea. Noi tot plăteam, chiar dacă nu aveam centrală."

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din 19 iulie, asigurarea agentului termic necesar încălzirii populaţiei din Galaţi în această iarnă este strict condiţionată de achitarea de către Electrocentrale Galaţi a datoriilor către furnizorul de gaz. Este vorba de datorii în valoare de 57,8 milioane lei, acumulate de Electrocentrale iarna trecută.

Brăila este unul dintre municipiile în care nu mai există sistem de încălzire centralizat. În 1990, cele 52 de mii de apartamente din oraş erau branşate toate la sistemul centralizat. În 2010, branşate mai erau doar 10 mii. Iar în 2013 când a fost desfiinţat CET-ul doar 3.200 de apartamente. Oamenii au renunţat rând pe rând din cauza sistărilor frecvente de apă caldă şi căldură, mai ales în perioada sezonului rece.

Aurel Simionescu - primar Brăila: "Cum e mai bine? Cu sistem centralizat sau fără? Dacă întrebaţi inginerul din mine vă spun că e sistemul centralizat, dar nu pe forma aceasta, la 13 kilometri distanţă de oraş. Un sistem de cartier ar fi un sistem mai economic, pentru că el ar putea să fie şi în cogenerare şi ar putea să-şi reducă şi partea de poluare."

Acum toţi locuitorii au centrale termice pe gaz. Iar pentru cei care încă mai erau branşaţi în 2013, la momentul desfiinţării CET-ului, Primaria susţine că a acordat ajutoare. O mie opt sute de lei pentru fiecare proprietar. Sumă alocată pentru montarea centralei. Locuitorii nu confirmă asta.

Marian Prună - locuitor Brăila: "Făcând un calcul, cum e mai bine? Pe centrală sau sistem centralizat? Pe centrală, acolo îţi dai cât vrei şi cum vrei. Aţi primit vreun ajutor de la primărie în momentul în care aţi vontat centrala? Da, era să spun acuma. Nimic."

Ion Ţigănuş - localnic Brăila: "Nu aţi primit acel ajutor, acea mică finanţare de la Primărie? Nu, nu am avut nicio treabă cu Primăria. Nicio aprobarea, niciun demers, nimic. Fiecare şi-a cumpărat-o, a adus meseriaşi, a dat găuri, a tras conducte."

Acum, din fostul CET de la Brăila nu a mai rămas nimic. Hoţii de fier vechi au furat tot ce se poate fura.

reporteri: C. Mazilu, A. Obreja
operatori: I. Mocanu, L. David.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri