Sari la conținut

Galaţi, oraşul şomerilor

Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, din cei aproape 18.000 de şomeri existenţi în Galaţi doar 3.700 sunt indemnizaţi, iar restul trăiesc din ajutorul social de la stat.

Cezar Năstase, director AJOFM Galaţi: "Nu o să vedem mari schimbări până nu se schimbă ceva şi în judeţ. Trebuie să deschidem nişte făbricuţe, nişte întreprinderi".

Situaţia s-ar putea îmbunătăţi, spun reprezentanţii sindicatelor din Galaţi, doar dacă autorităţile atrag investitori pe plan local.

Romică Gârneaţă, lider sindicat Cartel Alfa Galaţi: "Aud la nivel local că nu Primăria face locuri de muncă, dar cine le face, sindicatele? Păi dacă nu avem un program, nu avem investiţii, bani pentru investiţii, de unde să se facă locuri de muncă".

În timp ce Galaţiul este codaş la investiţii şi locuri de muncă, judeţul Brăila a reuşit să atragă un investitor important.

O companie japoneză intenţionează să înfiinţeze în zonă o investiţie de 45 de milioane de euro, care înseamnă crearea a 3.500 de locuri de muncă în producţie industrială.

Marian Filimon, preşedinte PIMM Galaţi: "De ce au luat-o cei de la Brăila, că doar sunt la 15 km de noi. 3.500 de locuri de muncă şi încă vreo 1.500 pe orizontală, vă daţi seama ce era pentru noi chestia asta. Ieşeam din nenorocirea în care suntem".

În prezent, rata şomajului în judeţului Galaţi este 8,76%.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu