Sari la conținut

Galaţiul a rămas fără căldură

În mijlocul iernii, aproape de sărbători, 61.000 de apartamente din Galaţi racordate la sistemul centralizat de încălzire au caloriferele reci. Electrocentrale a decis diminuarea parametrilor de furnizare a aburului până la minim - 1770 mc/ora, cu o temperatură de 70 de grade!

Sinan Mustafa, administrator special Electrocentrale Galaţi: "Având în vedere situaţia datoriilor Apaterm pe care le înregistrează faţă de noi, 35 de milioane din care scadenţi 12 milioane, Apaterm a reuşit să plătească 156.000 de lei adica 1,2% din datoria restantă."

Măsura îi afectează şi pe gălăţenii buni-platnici, victime colaterale ale războiului datoriilor dintre Electrocentrale şi Apaterm.

"Foarte greu, am calorifer electric, căldură nu am avut absolut deloc, am plătit însă căldura care trece prin ţevi, am plătit 40 şi ceva de lei de sufletul nu ştiu cui. Şi când primiţi pensia primul lucru plătiţi? Plătesc imediat la întreţinere" a spus un gălăţean.

"N-avem niciun leu restanţă, căldură nu-i. Am zis că numai blocul nostru, dar m-am suit în autobuz şi am văzut că lumea tot aşa vorbea de asta" a spus un gălăţean.

Năstase Paraschiv, administrator asociaţie de proprietari: "Eu m-am adresat Primăriei cu o scrisoare prin care i-am acuzat de genocid, pe care îl fac contra bătrânilor, copiilor şi celorlalţi locatari care îşi plătesc datoriile, chiar asociaţia nu are nicio datorie faţă de Apaterm Galaţi."

Iar municipalitatea ridică din umeri şi declară că a făcut tot posibilul pentru a motiva populaţia să-şi plătească facturile la întreţinere. Au scăzut preţul gigacaloriei şi au oferit ajutoare de încălzire cazurilor sociale.

Marius Stan, primarul Galaţiului: "Cauza este una şi aceeaşi, faptul că nu se plăteşte. Atâta timp cât nu plăteşti se ajunge la blocarea sistemului şi nu suntem magicieni ca să putem rezolva subiectul ăsta."

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Această asociaţie de proprietari, aferentă blocurilor din spatele meu, reprezintă 2,15% din totalul datoriei pe întreg oraşul Galaţi. Suma datorată de această asociaţie acoperă facturile pe tot oraşul pe lunile iunie şi iulie 2014."

Reprezentanţii Apaterm nu au deocamdată nimic de declarat! Conform administratorului CET Galaţi, căldura în oraş va reveni după ce Electrocentrale va primi, din datoria de 12 milioane de lei, cel puţin 2 - 3 milioane de lei.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: G. Mormoloc/I. Mocanu