Grevă a profesorilor la Tecuci

Data publicării:
protest profii tecuci

Miercuri a fost zi de salariu pentru profesorii de la Liceul Tehnologic „Ovid Caledoniu". Nu s-a încasat însă niciun ban. Motiv pentru care oamenii au protestat în faţa şcolii, acuzând abuzurile primarului.

Marian Nanu - profesor: "Eu ştiţi ce retrăiesc în zilele acestea? Un moment din timpul comunismului când primarul era secretar de partid şi când intra în şcoală nu ştiai pe unde să te ascunzi".

Profesorii sunt hotărâţi să protesteze pe termen nelimitat chiar dacă luni se desfăşoară probă la bacalaureat.

Carmen Samoilă - profesor: "Nu intru la bac. Colegul meu este tot din Galaţi, face naveta, nu intrăm la bac".

Mircea Petică - profesor: "Luni este probă la bacalaureat. Colegii noştri şi-au exprimat ferma convingere şi hotărâre că nu vor intra".

Scandalul a pornit zilele trecute când primarul Tecuciului, Daniel Ţuchel, le-a cerut tuturor directorilor de şcoli să semneze un contract de management financiar.

Directoarea liceului a refuzat pe motiv că există clauze abuzive. Clauză copiată din contractul de management educaţional, încheiat între director şi Inspectoratul Şcolar, la care s-a mai adăugat un cuvânt.

Daniel Ţuchel - primar Tecuci: "Contractul de management se suspendă în cazul în care împotriva directorului a fost formulată plângere penală de către organul erarhic superior."

Pe lângă cuvântul „primar" adăugat chiar de către primar, contractul de management se încheie între cele două instituţii doar când directorul este titular de post prin concurs.

Iar la acel liceu nu este vorba de asta. Conducerea este delegată de către inspectoratul şcolar. Ba mai mult, un astfel de contract este conceput de către Ministerul Educaţiei, nu de primărie.

Mioara Enache - inspector şcolar general ISJ Galaţi: "Nu putem să vorbim de o bază legală care să justifice această atitudine, să spunem, şi decizie a domnului primar".

Pe lângă salarii, profesorii navetişti nu au primit nici banii de navetă. Asta se întâmplă de la începutul anului.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri