Sari la conținut

Incidente la urne

Primele incidente au apărut în ziua premergătoare alegerilor.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Galaţi au făcut o sesizare la Poliţie, după ce nişte persoane împărţeau fluturaşi cu mesaje în care era denigrat unul dintre candidaţii la preşedinţie.

Andi Mihalache, purtător de cuvânt BEJ Galaţi: „S-a procedat la transmiterea materialului respectiv către organele de cercetare, către Poliţie mai precis, în vederea identificării persoanelor care au distribuit, au comandat şi au tipărit materialele respective."

Tot sâmbătă, un consilier PSD din Galaţi a trimis un mesaj în care spunea că este permis ca alegătorii să-şi pozeze buletinele de vot în cabinele special amenajate. Consilierul spune că a fost o eroare.

Marius Humelnicu, consilier PSD Galaţi: "A fost o greşeală, o neînţelegere şi o redactare rapidă către reprezentanţii noştri. Nu au voie să fotografieze buletinele de vot, ci doar listele suplimentare."

Reprezentanţii partidului care a fost denigrat au făcut sesizare la BEJ, dar aceasta a fost respinsă deoarece pentru alegerile prezidenţiale nu există o lege în care să scrie negru pe alb că fotografierea este interzisă.

Andi Mihalache, purtător de cuvânt BEJ Galaţi: „Nu se prevede în niciun act normativ aferent alegerilor pentru preşedintele României interzicerea fotografierii buletinului de vot."

Incidentele nu au întârziat să apară nici în ziua alegerilor. În comuna Bălăşeşti, un membru al comisiei din secţia de votare nu a putut intra în secţie pentru că preşedintele nu a fost informat despre faptul că un membru a fost înlocuit.

Andi Mihalache, purtător de cuvânt BEJ Galaţi: „Din păcate, Primăria nu a comunicat cu celeritate procesul verbal de înlocuire către preşedintele secţiei de votare, acesta refuzând la ora şase accesul în incinta secţiei de votare a reprezentantului care a fost înlocuit."

Şi în Brăila au fost înregistrate sesizări la Biroul Electoral Judeţean. Un membru al comisiei de la secţia de votare de la şcoala 24 i-a dat unui alegător două buletine de vot. Brăileanul nu a reuşit, însă, să introducă ambele buletine în urnă pentru că a fost surprins de preşedintele secţiei de votare.

În judeţul Galaţi, în localitatea Cuza-Vodă, o ştampilă a dispărut timp de 50 de minute de la secţia de votare nr.283.

O bătrână a uitat să lase ştampila şi a plecat acasă cu ea, dar s-a reîntors şi a returnat-o, iar procesul votării a continuat în condiţii normale.

Reporter: M.Brazdeş, G.Ciurea
Operatori: Gelu Mormoloc, Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache