Istoria  Galaţiului, demolată bucată cu bucată

Data publicării:
demolari

Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „În anii 1880, cele două case reprezentau frumuseţea străzii Mihai Bravu din Galaţi. Din păcate, astăzi, au rămas în urmă doar grămezi de cărămizi şi gunoaie, iar oamenii străzii care nu au unde să doarmă pot intra cu uşurinţă în curte deoarece gardul lipseşte".

Valentin Bodea, profesor de istorie:Primul proprietar care este atestat începând cu anul 1908 este G.H. Macri, care apare în presa locală, de exemplu, în 1883 şi 1884 ca vicepreşedinte a consiliului judeţului Covurlui. Acesta avea şi funcţia de avocat, aflăm dintr-un calendar comercial din 1895."

Autorităţile locale au aflat cine sunt proprietarii imobilelor abandonate, iar aceştia vor primi înştiinţări despre starea caselor şi ce măsuri trebuie luate.

Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi: „Nu cred că îi va conveni, pentru că stilul acesta este destul de costisitor. Nu mai sunt meşteri. Aţi văzut, sunt cărămizi turnate din acea perioadă, din perioada primei jumătăţi al secolului a 19-lea."

Silviu Bacalum, purtător de cuvânt Primăria Galaţi„Proprietarii sunt persoane juridice, cu sediul social în Bucureşti. Ei vor fi notificaţi de Direcţia Judeţeană de Cultură."

În perioada următoare, alte şapte clădiri vechi vor fi demolate. Primăria Galaţi a luat această măsură pentru că imobilele repective riscă să se prăbuşească în orice moment.

Silviu Bacalum, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „S-a evaluat că sunt cu grad seismic 1, gradul cel mai mare. Practic, clădirile sunt deja în stare avansată de prăbuşire. Cheltuielile de reparare sau de reinvestire sunt mult mai mari decât de a demola."

Din 2009 şi până în prezent, au dispărut de pe harta municipiului Galaţi alte şapte imobile cu o istorie aparte.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu 

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri