Istoria Galațiului, în paragină

Data publicării:
centru istoric gl

Puţine clădiri mai amintesc de oraşul care era altă dată Galaţiul. În centrul urbei de pe malul Dunării, multe construcţii care au în spate o istorie sunt lăsate să se degradeze cu bună intenţie, din indiferenţă sau neputinţă. Alte sunt prinse în litigii fără sfârşit, declanşate de vânătorii de imobiliare.

Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie Galaţi: "Pentru a se elibera terenul din zona centrală, este lăsată clădire cu clădire la voia întâmplării şi pe mâna unor personaje care distrug zilnic, furând cărămizile, grinzile, astfel încât clădirea să cadă de la sine".

Martor a ceea ce a fost centrul istoric al Galaţiului din prima jumătate a secolului XX este "Palatul Simion Gheorghiu", imobil construit în anul 1923. Acum este o ruină.

"Acesta este monumentul istoric reprezentativ pentru Galaţiul interbelic, acolo unde a fost corsoul gălăţean odată. Iată ce înseamnă un monument istoric care a intrat în grija instituţiilor statului şi care îl doresc demolat. Hoţii au intrat, au sustras materiale de tâmplărie, ajungând în această stare" spune un istoric.

Imobilul a fost revendicat în 2007, dar moştenitorii sunt în litigiu cu Primăria. Până când instanţa va lua o decizie, autorităţile locale sunt responsabile de protejarea construcţiei.

Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi: "Legea monumentelor istorice spune clar că acolo nu se cunosc proprietarii, obligaţia de a proteja şi întreţine monumentul respectiv, revine Primăriei localităţii respective".

Puţinii proprietari care şi-au restaurat casele de patrimoniu au trecut cu greu testul birocraţiei.

Marcel Capriş: "Am făcut consolidare şi reabilitare. Pe exterior se poate spune restaurare pentru că am restaurat tot ceea ce am găsit respectand proiectul de la 1867. Doi ani au durat documentele şi doi ani restaurarea".

O soluţie pentru salvarea caselor de patrimoniu ar fi, spun reprezentanţii primăriei, concesionarea pe o perioadă lungă.

Aurel Vlaicu, city manager Primăria Galaţi: "Dai această concesiune 49 de ani cu nişte condiţii, sigur întreprinzi nişte activităţi care îţi aduc profit, dar şi eu te încurajez în sensul ăsta, îţi fac infrastructura, te ajut să îţi faci strada, asftel încât să scoţi bani ca să renovezi faţada, să întreţii casa".

Un proiect pentru reabilitarea centrului istoric al Galaţiului există pe masa autorităţilor locale din 2012. Se aşteaptă însă obţinerea de fonduri europene.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri