Sari la conținut

Jaf din bani publici

Localnicii din comuna Priponeşti scot apă din fântână pentru nevoile zilnice. Deşi în faţa primăriei tronează un afiş mare care informează că există apă curentă şi canalizare încă din 2008, realitatea este alta.

Din proiectul de alimentare cu apă s-a ales praful. Staţia de pompare care trebuia să furnizeze apă întregii localităţi este doar o clădire părăsită sub care se văd câteva ţevi racordate la...nimic.

Iancu Bîra, viceprimarul comunei Priponeşti: "Staţia de pompare trebuia să fie îngrădită, să aibă pompe montate, curent electric, gard de împrejmuire, acoperiş izolat, un pupitru de comandă cu pompe. Nimic din toate astea nu s-a făcut, doar ce se vede".

O mare parte din cele 3,1 milioane lei a fost plătită pe lucrări inexistente, conform raportului Curţii de Conturi.

Iancu Bîra, viceprimarul comunei Priponeşti: "Domnul fost primar spune că au fost executate, noi nu le-am găsit. Am chemat un diriginte de şantier specialist în domeniu, cu cei de la Curtea de Conturi, au stabilit un prejudiciu de 1.272.841 lei. Plus penalităţi de 700.062 lei".

Localnicii sunt revoltaţi şi acuză fostul primar că nu a dus lucrarea la bun sfârşit.

"S-a făcut ceva cu ei, nu-s irosiţi...o casă, un trotuar, un pământ cumpărat. Iar noi ne-am ales cu paguba" spune un localnic.

"Cărăm apă de la fântână, mai putem...până într-o zi" declară alt sătean..

Proiectul prevedea şase puţuri forate, două staţii de pompare şi 30 de kilometri de conductă. S-au forat doar două puţuri, iar conducta este îngropată în pământ, dar prin ea nu curge nicio picătură de apă.

Fostul primar nu recunoaşte nimic. Ba mai mult, crede că raportul Curţii de Conturi este eronat.

Costel Matei - fostul primar al localităţii Priponeşti: "Sunt făcute amândouă staţiile, băgate rezervoarele, s-au forat trei puţuri, unul s-a dărâmat, iar două s-a tras şi apă din ele. Eu acum aştept să facem evaluare nouă, că nu-i corect, nu-i real ce au scris ei acolo, nu corespunde realităţii".

Acum actualul primar i-a dat în judecată atât pe fostul primar cât şi firma de construcţii pentru a recupera prejudiciul.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Ionuţ Mocanu