Sari la conținut

La plimbare prin Galaţiul de altădată

Grădina Publică din Galaţi s-a întors în timp cu 100 de ani. Pe alei s-au plimbat domnişoare în rochii de la începutul secolului al 20-lea şi domni în uniformă, iar în parc au răsunat acordurile melodiilor la modă în perioada interbelică.

Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi: "Sunt un sergent de artilerie de la regimentul trei Franţa Brăila. Am venit în grădina publică din Galaţi poate întâlnesc vreo domnişoară gata să se mărite şi să ne legăm destinele".

Domnişoarele, majoritatea eleve ale liceului de artă, au fost fascinate de rochiile pe care le-au împrumutat de la teatrul din oraş şi s-au lăsat admirate de cei veniţi să se plimbe în parc.

Cerasela Andreea Buţă, elevă Liceul de Artă Galaţi: "Aş fi vrut să trăiesc în perioada asta când femeile erau foarte elegante, nu purtau pantaloni".

Andreea Şerban, elevă Liceul de Artă Galaţi: "Este o perioadă foarte frumoasă, o perioadă în care oamenii aveau mai mult respect în primul rând şi ţinuta lor era mult mai frumoasă faţă de ceea ce este în vremea noastră".

Un loc important în călătoria în timp l-au avut reprezentanţii minorităţilor, mai ales că în perioada interbelică grecii, turcii şi ruşii formau jumătate din populaţia oraşului.

Rodoclia Zamfiropol, preşedinta Comunităţii Elene Galaţi: "Măslinele de, renumitele măsline de Calamata, sosul tzatiki făcut din iaurt, castravete usturoi şi mărar, băuturi tradiţionale greceşti, vinul retina şi ouzo".

Cătălin Negoiţă, organizator: "Puţini ştiu probabil că în 1837 Galaţiul a devenit portofranco şi s-a dezvoltat foarte mult, că după 1856 după Războiul Crimeei aici a avut sediul Comisiei Europeană a Dunării, că tot Galaţiul era cel mai important oraş din perspectiva consulatelor din România, după Bucureşti aveam cel mai mare număr de reprezentanţi diplomatici, 22".

Călătoria în timp a fost organizată de Direcţia de Cultură ai cărei şefii spun că vor să o transforme într-o tradiţie a oraşului.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Bogdan Cazacu

Pe aceeași temă