Sari la conținut

Laptele şi cornul, în stadiu de licitaţie

Chiar dacă la Galaţi licitaţia pentru programul „Laptele şi cornul" se află în întârziere, părinţii speră ca micuţii să primească produsele încă de la începutul anului.

"Eu cred că este bun pentru că un copil, de multe ori nu mănâncă acasă şi poate unii sunt şi săraci. Mai ales că nivelul de trai a scăzut foarte mult" a spus o mămică.

"Sunt copii necăjiţi care chiar aşteaptă cornuleţul. La grădiniţă merg anume numai pentru corn şi lapte. Numai să fie proaspăt şi bun" a declarat alt părinte.

Sunt însă şi părinţi care şi-ar dori ca meniul să fie mai diversificat, iar elevii să primească şi alte produse.

"Mai bine le dă un fruct, ceva. Laptele ăla ori îl varsă, ori sparge punga. Cornul cine ştie cum este, aşa un fruct e nemaipomenit de bun" a spus o altă mămică.

prof. Andra Manuela Ionescu, director Colegiul Naţional "Costache Negri" Galaţi: "Este greu să poţi să ceri unui copil să mănânce în fiecare zi acelaşi tip de produse pentru că, la un moment dat, ne săturăm şi noi adulţii, dacă am fi puşi în situaţia de a mânca zilnic acelaşi, un corn şi un pahar cu lapte."

Pe de altă parte, profesorii din şcolile gălăţene recunosc faptul că nu toţi elevii consumă laptele şi cornul.

prof. Mircea Roşca, director Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin" Galaţi: "În general, produsele din acest program se consumă pentru că avem şi copii din familii nevoiaşe. Există, într-adevăr şi cazuri în care copiii nu consumă aşa cum ar trebui aceste produse. Se mai joacă, mai fac mizerie."

În anul şcolar precedent s-au distribuit aproape 9,5 milioane de cornuri, dar şi aproape 200 de mii de pachete cu biscuiţi.

Au fost furnizate şcolarilor aproximativ 6 milioane de porţii cu lapte şi peste 2,5 milioane de cutii cu iaurt.

În cadrul acestui program au fost înscrişi aproape 58.000 de copii. În cadrul programului de încurajare a consumului de fructe au fost 47.000 de copii beneficiari. Lor le-au fost furnizate aproximativ 430 de mii de kg de mere.

Situaţii similare în ceea ce priveşte licitaţia pentru programul naţional „Laptele şi cornul" sunt şi în Bihor, Dolj şi Mehedinţi.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu 

Editor web: Dana Costache