Legumicultorii, încurcaţi de o nouă lege

Data publicării:
solar matcaa

Noile documente de care au nevoie legumicultorii sunt atestatele de producători, dar şi un carnet de comercializare care înlocuieşte chitanţierul.

Primarul comunei gălăţene Matca, unde se află cel mai mare bazin legumicol din ţară, susţine că aceste documente au fost solicitate de mai bine de o lună.

Nelu Costea - primarul comunei Matca: "Nici la acest moment în care discutăm nu avem documentele necesare de a aplica legea respectivă". 

Pentru ca documentele să ajungă la producători, primăriile trebuie să facă o solicitare către Consiliul Judeţului care, la rândul lui, cere Imprimeriei Naţionale să le tipărească şi să le trimită în teritoriu.

Dar, reprezentanţii Imprimeriei Naţionale spun că nu au primit nicio solicitare de la CJ Galaţi.

Georgiana Ciurea - reporter Digi24 Galaţi: "Deşi legumicultorii din comuna Matca se tem că nu îşi vor putea vinde marfa produsă, cei de la Direcţia de Agricultură din Consiliul Judeţean Galaţi întârzie să ceară tipărirea noilor documente şi refuză să ofere explicaţii pentru această situaţie".

În aceste condiţii, legumicultorii se află în imposibilitatea de a-şi valorifica produsele şi spun că degeaba au parte de un început de an bun, cu producţie bogată.

Florin Ciocan - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători de Legume: "Dacă nu poţi să îţi vinzi salata, nu poţi să vinzi ridichea, nu poţi să vinzi castravetele ce faci? Nu o arunci? E pierdere totală dacă o luăm aşa, în momentul de faţă".

Noua lege ar fi trebuit să elimine evaziunea fiscală. Producătorii de legume sunt însă de părere că aceasta este o falsă problemă.

Mircea Croitoru - preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Matca: "Evaziunea se face prin importuri. Acolo este marea evaziune... Nu noi, micii fermieri".

Cei mai mulţi producători de legume din Matca nici nu au auzit de prevederile noii legi şi preferă să îşi vadă în continuare de lucru, deşi vânzarea legumelor în lipsa acestor documente poate fi sancţionată cu amenzi ce pot ajunge până la 22.500 de lei.

"Noi avem timp de hârtii? Noi ştim? Bătrâni, nu vedem, nu auzim... Vai de capul nostru... Noi ştim de hârtii? Altceva nu are ce face decât să dea legi noi?" spune un legumicultor.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri