Liceean de aur, viitor student în Anglia

Data publicării:
olimpiada chimie

Robert Râclea este elev în clasa a XII - a la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi şi este pasionat de Chimie. A descoperit această materie în clasa a VII - a şi de atunci nimic nu i s-a mai părut la fel de fascinant.

Robert Râclea, elev Colegiul Naţional Vasile Alecsandri: "Dacă te uiţi oriunde în jurul tău sunt lucruri făcute cu ajutorul unui chimist, adică în majoritatea cazurilor. Şi majoritatea lucrurilor trebuie să fie mai întâi înţelese de un chimist ca să fie reproduse şi făcute pentru toată lumea".

A reuşit să obţină medalia de aur de două ori la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada" din Rusia, o competiţie ce se desfăşoară între ţările ex-sovietice.

Paradoxal, mai greu i s-a părut la etapele naţionale, unde a trebuit să treacă de o concurenţă serioasă pentru a se califica la competiţia din Rusia.

Robert Râclea, elev Colegiul Naţional Vasile Alecsandri: "La naţională se ţine o probă de baraj de cinci ore, din mai multe părţi ale chimiei. Primii 20 intră la lotul lărgit, la fel două săptămâni de pregătire la Bucureşti, cu profesori universitari. Şi apoi trei probe de baraj - două teoretice, una practică, toate de cinci ore, una după alta".

Robert nu a fost niciodată adeptul studiului continuu. Şi-a luat pauze atunci când a simţit nevoia şi a studiat şi arta. Iar de prieteni nu duce lipsă.

Andrada Ciorici, colegă: "Este un băiat extraordinar şi pe celelalte planuri. Adică, noi în continuare ieşim în fiecare weekend, vorbim, e cred că unul dintre cei mai amuzanţi băieţi pe care îi cunosc".

Adolescentul olimpic are deja un palmares internaţional impresionant. A obţinut o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din India şi o medalie de argint cucerită anul acesta la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în Armenia.

Lidia Mînză, profesor chimie: "Acum, el a atins anumite culmi ale performanţei. Acum tot ce citeşte citeşte cu interes, plăcere şi reţine. Perioada de muncă susţinută a fost mai mult în clasele mici, a VII a - a IX - a".

Vasile Ciuchină, director CNVA Galaţi: "Din anul 1973 când s-a obţinut prima medalia de aur la olimpiada internaţională de fizică de la Moscova dacă nu mă însel, tot s-au obţinut medalii în competiţiile internaţionale, în 77 şi 78 Nicolae Andrei care acum este cercetător în Franţa".

Dezamăgit de sistemul educaţional românesc, tânărul se pregăteşte să facă facultatea la Universitatea Cambrige din Anglia. El nu a renunţat însă nici la ideea de a participa şi în acest an la olimpiada internaţională de chimie.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri