Sari la conținut

Lupte multinaţionale, lângă Galaţi

"Acest M4 este un lansator de grenade. Îl iei, îl deschizi, îl închizi. Când trage, siguranţa e aici şi tragi de aici. Şi tragi din umăr, exact ca o altă armă" a explicat militarul american.

Dacă americanii s-au mândrit cu unele dintre cele mai puternice arme, românii au arătat de cât de repede pot trece din poziţie normală într-una de luptă.

Timp de două săptămâni, se vor auzi focuri de armă la marginea Galaţiului în poligonul de la Mălina.

Sute de militari români, americani şi britanici vor efectua trageri de luptă cu armament individual.

Pentru puşcaşii marini, antrenamentul cu românii este un prilej de a face schimb de experinţă.

maior Alex Luedtke - comandant companie de Infanterie Marină: "Suntem impresionaţi. Sunt profesionişti, au cunonştinţe în domeniu şi foarte ospitalieri. Facilităţile de aici sunt mai mult decât perfecte. Puţin mai târziu vom merge pe teren. Ne aşteptăm ca baza de antrenament să suporte toate misiunile şi antrenamentele pe care le-am planificat".

maior Jon Ayre - comandantul companiei armatei britanice: "Pentru mine este pentru prima dată când mă antrenez cu armata română. Abia aştept să fac lucrul acesta, la fel şi soldaţii mei. Este pentru prima dată când armata britanică se antrenează cu românii în ultimii cinci ani. Asta dă exerciţiului o importanţă majoră".

În perioada următoare, militarii vor pune în practică tactici noi de luptă. Ca nouătate, soldaţii vor lupta în echipe mixte.

col. Ciprian Marin - directorul exerciţiului multinaţional „Danube Express": "Avem ocazia de a crea proceduri comune, să le validăm, să vedem dacă ele funcţionează. Nu în ultimul rând, avantajul foarte mare de a exersa capacitatea de comandă-control într-un mediu multinaţional".

Pregătirea tactică va dura aproape două săptămâni şi va include 400 sute de mijloace de luptă.

Principalul scop al exerciţiilor este acela de a menţine un grad ridicat de pregătire a militarilor.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache