Medicină predată italienilor în limba română

Data publicării:
meditatii studenti1

Cea mai tânără Facultate de Medicină din România, deschisă la Galaţi acum 11 ani, îşi extinde activitatea în.. Italia. Şi asta datorită unui parteneriat încheiat cu Universitatea "Kore" din Enna, Sicilia.

100 italieni vor putea studia Medicina Generală şi Asistenţa Medicală, dar asta doar după ce vor învăţa limba română.

Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicină Galaţi: "Urmează un an pregătitor sau un curs intensiv de limbă română pentru italieni, după care urmează un concurs de admitere şi fără atestatul de limbă română nu poţi să participi la admitere".

Pentru cursul de limba română italienii vor achita lunar 220 de euro, iar la examenul pentru obţinerea atestatului trebuie să obţină cel puţin nota şapte.

În total, vor fi implicate 30 de cadre didactice, inclusiv profesori veniţi de la Facultatea de Litere din Galaţi. Transportul şi cazarea lor sunt asigurate de italieni.

Dana Tutunaru, profesor Facultatea de Medicină Galaţi: "Va merita pentru că vom arăta şi noi cine suntem, îi vom cunoaşte şi pe ei. Pentru aceste extensii, Medicină şi Asistenţă Medicală Generală, s-au făcut laboratoare pentru primii ani şi dotări pe care le-am văzut şi la care am participat şi care sunt foarte frumoase".

Admiterea se va face pe baza unui test grilă cu 90 de întrebări din disciplina Biologie şi a mediei de la Bacalaureat, în ponderi egale.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Studenţii italieni vor învăţa să realizeze proceduri medicale, aici, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi. Şi asta pentru că programa şcolară include ore de practică în spitalele din România, chiar dacă acestea nu sunt la fel de moderne ca cele din Italia".

Mihaela Debita, manager Spitalul Judeţean Galaţi: "Spitalul Judeţean Galaţi are, fiind spital clinic, are contract cu Facultatea de Medicină pe specialităţile pe care le deţine în structură. În consecinţă, tot ce consideră Facultatea de Medicină că trebuie să facă practică în acest spital, noi, în baza contractului, trebuie să-i primim având spaţii pentru aşa ceva".

Deja cererile pentru cursurile pregătitoare de limba română depăşesc numărul locurilor puse la bătaie pentru admiterea la cele două specializări.

Adrian Lungu, prorector UDJG: "Afluxul de medici din nord către Sicilia este destul de scăzut. Ăsta e primul motiv. Al doilea este acela că taxele pe care ei le plătesc în universităţile italiene sunt iarăşi cu un ordin de mărime decât cele pe care le percepem noi, de zece ori mai mari".

Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicină Galaţi: "A început să scadă numărul studenţilor străini care vin în România, pentru că nici taxele nu sunt mici, le-am egalizat aproape cu cele din Occident şi atunci, dacă nu vine Mahomed la munte, se mai duce şi muntele la Mahomed".

Conducerea facultăţii spune că nu a stabilit la ce sumă se va ridica taxa de studiu.

reporter: Georgiana Ciurea
operatori: Gelu Mormoloc, Dan Lare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri