Munca la negru, în creştere

Data publicării:
zilieri matca

De la începutul acestui an, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au desfăşurat peste 3.000 de acţiuni de control la firme gălăţene, fiind vizaţi în special angajatorii care folosesc zilieri.

Principalele nereguli au fost folosirea de zilieri în alte domenii decât cele prevăzute de lege, dar şi zilieri neînregistraţi în acte.

În total, peste mie de gălăţeni au fost găsiţi fără forme legale de muncă.

Ionel Petrea, inspector şef ITM Galaţi: "Acest număr este justificat prin faptul că la începutul anului la un hipermarket am găsit peste 800 de persoane fără contracte de muncă, am sesizat organele penale şi în prezent se află o cercetare penală".

Chiar dacă amenzile aplicate în cazul celor care folosesc forţă de muncă la negru sunt usturătoare, acest lucru nu pare să-i sperie prea mult pe angajatori.

Ionel Petrea, inspector şef ITM Galaţi: "La fiecare pas întâlnim angajatori care nu vor să ne primească, care uneori devin agresivi, sunt cazuri în care accesul este restricţionat de persoanele fizice pe motiv că li se încalcă proprietatea".

Peste 80 la sută din controalele desfăşurate de inspectorii de muncă de la începutul anului au vizat munca la negru.

Pentru că au folosit persoane fără să le întocmească documente legale de muncă, patru angajatori s-au ales cu dosar penal.

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri