Sari la conținut

Muncă pe caniculă. În cantine şi în covrigării se lucrează la temperaturi foarte ridicate

Oale aburinde şi temperaturi care ajung chiar şi la 70 de grade Celsius. Acestea sunt condiţiile în care muncesc trei bucătărese la Cantina de Ajutor Social din Galaţi.

Gherghina Petcu lucrează de 20 de ani în domeniu şi recunoaşte că astfel de perioade sunt cel mai greu de suportat pentru un bucătar.

Gherghina Petcu, bucătar şef: "Avem apa minerală, facem duş de cel puţin două ori până plecăm, odată când venim, odată la plecare, că nu putem pleca aşa. Avem ţinută dublă, pe care o spălăm şi o călcăm aici zilnic".

Colegele mai noi, recunosc că 6-7 ore de gătit, în astfel de condiţii, sunt un adevărat test de rezistenţă.

Lidia Corbeanu, bucătăreasă: "Am mai lucrat în bucătărie, peste tot e cald, nu numai aici. Când îţi alegi meseria de bucătar îţi alegi şi riscurile. Iar ăsta este unul dintre ele, sau cel mai mare".

Aceleaşi condiţii grele de lucru sunt şi în covrigăriile din oraş. Cuptoarele de mare capacitate ridică şi mai mult temperaturile din spaţiile de lucru. Pauzele scurte şi dese, dar şi hidratarea fac orele mai uşor de suportat.

Mihaela Roia, covrigar: "Apă multă şi rece, o avem la frigider cu lămâie, mai ieşim la aer, luăm câte o gură, venim înapoi".

Dana Naberejnai, patron covrigărie: "Între orele 13 şi 15 întrerupem fabricaţia, oprim cuptoarele. Atunci fetele iau o pauză, mai beau apă, stau la masă".

Inspectorii ITM au făcut 45 de controale în mai multe unităţi din oraş, dar nu au găsit nicio abatere.

Ionel Petrea, director ITM Galaţi: "Trebuie asigurată apă minerală, cel puţin 2-4 litri de persoană, echipament de protecţie corespunzător şi în situaţiile în care este posibil pus la dispoziţia lucrătorilor duşuri".

Venera Axinte, medic: "Temperaturile extreme reprezintă un element nociv pentru copii, pentru vârstnici, dar şi pentru cei care lucrează în mediul cu temperaturi extreme. Mai ales dacă se asociază şi cu lucrul la înălţime".

În ultimele 24 de ore, apelurile la 112 au crescut cu peste 50%. Medicii de la urgenţe au intervenit la 222 de cazuri, dintre care la 4 persoane căzute pe stradă din cauza caniculei.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache