Navă prezidenţială, la Brăila

Data publicării:
nava mures interior

Mureş, vasul de croazieră construit în anul 1979 la cererea lui Nicolae  Ceauşescu, atrage toate privirile în portul din Brăila.

Iar o vizită la bordul lui rămâne, de cele mai multe ori, doar un vis pentru cei care îl privesc admirativ de pe Faleza Dunării. 

Acum, se află în grija Forţelor Navale Române şi este folosită doar în misiuni de protocol.

căpitan Alin Dogaru, comandantul navei Mureş: "Niciodată nu am acceptat să organizăm nunţi, botezuri, doar recepţii oficiale. Pe această navă pot participa atât personalităţi din mediul civil, cât şi personalităţi militare. De exemplu, anul acesta ministrul Apărării, domnul Duşa s-a întâlnit cu omologul său din SUA, domnul Hagel".

Atracţiile principale sunt apartamentele celor doi soţi Ceauşescu.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Aşa arată apartamentul Elenei Ceauşescu. Mobilierul este cel original, iar singurele diferenţe faţă de apartamentul lui Nicolae Ceauşescu, aflat vizavi sunt reprezentate de culoarea tapiţeriei, aici roz, dincolo bej, dar şi de această cameră, care iniţial trebuia să fie un salon de înfrumuseţare. S-a renunţat la idee, iar apoi camera a devenit locul în care s-a băut ceai".

Cu foarte mici excepţii, tot ce se află pe nava "Mureş" este original. Din acest motiv, firmele private care vor să îl închirieze pentru croaziere trebuie să treacă printr-un filtru foarte sever înainte de a avea acces la bord. Tarifele ajung la câteva sute de euro, iar clienţii plătesc şi combustibilul.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Aceasta este cea mai mare încăpere de pe navă. Cu o suprafaţă de 200 metri pătraţi, încăperea este singura construită fără piloni de susţinere. Acest salon este continuat. Cu o terasă de pe care soţii Ceauşescu au putut observa, în singura lor croazieră, peisajul de la Brăila şi până în Delta Dunării".

De acea croazieră în Delta Dunării îşi aminteşte cu emoţie şi domnul Costică Apostu, membru al primului echipaj care a lucrat pe nava prezidenţială.

Vizita soţilor Ceauşescu a fost cel mai important eveniment pe care l-a trăit. Nu i-a cunoscut personal, dar atunci a aflat cât de pretenţioasă era Elena Ceauşescu.

Costică Apostu, comandant grup radio: "Din ce am înţeles eu din discuţiile cu persoanalul care venea să le facă curăţenie, ea era mai exigentă. Şi de multe ori avea nişte pretenţii exagerate, peste puterea unui om. Adică mi se pare normal să mai intre o muscă în cameră sau să mai uiţi un colţ de praf, dar el nu, părea un om blajin, adică foarte de treabă".

După 1990, nava a rămas în administrarea Marinei Militare schimbându-şi denumirea, din "Mircea cel Mare" în "Mureş".

Nava este acostată la Brăila, unde în anii 1980 a fost construit un cheu special pentru ea.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri