Oraşul fără căldură, dar cu trotuare încălzite

Data publicării:
treotuare incalzitee

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Acesta este locul în care Primăria Galaţiului ar putea implementa un sistem de deszăpezire prin încălzirea electrică a trotuarelor. Dacă îşi va dovedi utilitatea, acesta ar putea fi extins în mai multe zone din oraş, în special în faţa şcolilor sau spitalelor".

Cu această idee a venit municipalitatea gălăţeană din dorinţa ca pietonii să nu îşi mai rupă picioarele, iarna, pe gheaţa formată pe străzi.

Aurel Vlaicu, city-manager Galaţi: "S-a discutat că în momentul în care avem poduri de gheaţă, costurile şi durata de a interveni pe trotuare este destul de ridicat. În acest sens am căutat şi soluţii moderne aşa cum sunt în toată lumea de degivrare sau altfel spus de a fi aduse la o temperatură peste îngheţ doar în perioada sau pentru un scurt interval de timp, cât există precipitaţii".

Specialiştii în energie electrică atrag atenţia însă că proiectul nu este viabil din cauza costurilor ridicate privind consumurile energetice.

Iulian Aramă, specialist reţele electrice: "Discutăm costuri în general de 2-3 milioane de euro pe kilometru de trotuar. Sunt costuri foarte foarte mari. Gândiţi-vă că în acel carosabil sunt rezistenţe electrice care consumă. Dar pentru a putea alimenta acele rezistenţe să ne gândim că trebuie branşamentul electric, trebuie bec bonul, aceea reţea urbană care trebuie redimensionată".

Nicolae Bacalbaşa, preşedinte CJ Galaţi: "Orice proiect este realizabil. Problema este în ce măsură un proiect răspunde problemei cost eficienţă".

Gălăţenii nu sunt încântaţi de noua idee în condiţiile în care administraţia locală nu a găsit nicio soluţie pentru încălzirea populaţiei la iarnă.

"Sunt vise fantastice ăstea. Noi nu avem căldură în casă, noi nu avem termoficare în oraş şi noi încălzim trotuarele, facem tunel pe sub Dunăre?" spune revoltat un gălăţean.

"Sunt oameni care stau şi zac în casă că nu au căldură. Îşi bat joc de oamenii şi el vine şi spune trotuare încălzite" declară alt localnic.

Romică Gârneaţă, reprezentant societate civilă: "Noi aveam pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social subiecte mult mai importante - ca lipsa apei reci, lipsa apei calde, căldura pentru la iarnă şi aşa mai departe. Mi se pare o discuţie făcută de Primar, dar dacă vrea să implementeze aşa ceva deja mi se pare o aberaţie".

La Galaţi, apa caldă şi căldura au fost sistate pe 1 aprilie, iar peste 17.000 de persoane nu au nici apă rece.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri