Pericol de inundații în județul Brăila 

Data publicării:
eroziune dig

Ana-Maria Dobre -reporter Digi24: "Pe zi ce trece amenințarea este tot mai mare pentru localnicii din Corbu Vechi pentru că singurul dig care stă în calea apelor a fost erodat, iar zona riscă acum să fie inundată".

Satul, în care locuiesc aproape 300 de suflete, este situat într-o vale înconjurată de diguri, astfel încât, dacă Siretul rupe malul, localitatea riscă să dispară de pe fața pământului.

În ultimii 5 ani, apele au înghițit mai bine de 500 de metri din mal, iar acum digul este vulnerabil în fața furiei apelor.

Costel Stroia - primarul comunei Măxineni: "Satul este într-o oală, este mai jos decât nivelul apei, la nivelul cotelor de inundații. Riscăm să avem pierderi de vieți omenești".

Nicu Dumitru - șef Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență: "Situația este foarte gravă, dacă nu se face anul ăsta, cred că până la sfârșitul anului o să ajungă la jumătatea digului..eroziunea."

Autoritățile locale se plâng că în ciuda numeroaselor sesizări depuse la Apele Române, nu au primit decât promisiuni.

Costel Stroia - primarul comunei Măxineni: "Am cerut ajutorul celor de la Apele Române, am făcut sesizări la direcția Buzău, au venit la fața locului, au făcut fotografii."

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române spun că așteaptă bani de la minister pentru amenajarea și consolidarea digului.

Adrian Turiac - director Serviciul de Gospodărire a Apelor Brăila: "După numeroase fluctuații de nivel ale râului Siret, noi am descins din nou acolo și am constatat că apa, între timp a înaintat, ajungând aproape de piciorul taluzului digului."

Localnicii păzesc digul în fiecare noapte ca să dea alarma în sat în caz de inundaţii.

"Stăm cu frică noaptea, nu putem să dormim, facem plantoane pe digul Siretului, cu schimbul" spune un localnic.

"Malul se rupe noi stăm cu frică, dacă intră Siretul în sat, noi în cinci minute nu putem să mai ieșim" explică alt sătean.

Comitetul pentru Situații de Urgență Brăila urmăreşte evoluția eroziunilor de mal şi spun că vor interveni în cazul în care situația o va impune.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri