Sari la conținut

Personal insuficient în creşe. O asistentă are în grijă şi câte 20 de copii

Dacă şcolile şi grădiniţele au luat vacanţă, creşele cu program normal îşi continuă activitatea şi în lunile de vară.

Problema cu care se confruntă, însă, cele două creşe de stat din Galaţi este cea de personal, care este extrem de redus.

Asta după ce în 2010, peste 30% din angajaţi au fost concediaţi, iar posturile sunt în continuare blocate.

Liliana Dumitrescu, director creşă Galaţi: "În noua legislaţie ar trebui să fie la grupa mică patru copii la o persoană, dar nu mai mult de şase. La grupa mare ar trebui să fie şase, dar nu mai mult de nouă. Ori, noi la grupa mică avem 10 copii la o pesoană , iar la grupa mare avem 18 şi 20".

În ciuda acestor probleme, personalul celor două creşe face eforturi uriaşe pentru ca celor mici să nu le lipsească nimic.

Nicuţa Arghir, asistentă: "Importanţi nu sunt copiii, ci copilul. Pentru fiecare copil trebuie mai multă atenţie şi îngrijire, fiind mai mulţi nu poţi fi foarte atent la fiecare copil. Deci este foarte important să ne ocupăm de copil, nu de copii în general".

Lenuţa Tobol, asistentă: "Ne descurcăm un pic mai greu, dar trebuie să facem faţă, sunt copii care mai împing mai muşcă"

Sunt şi veşti bune pentru părinţi. Dacă în anii trecuţi, exista o lungă listă de aşteptare pentru cei care doreau să-şi înscrie copiii la creşă, acum, încă se mai primesc dosare.

La creşa din Ţiglina 1 sunt disponibile 15 locuri, iar la cea din Micro 19, 40 de locuri. Sunt acceptaţi copii cu vârste între 1 an şi 4 ani.

Liliana Dumitrescu, director creşă Galaţi: "Înscrierile nu se fac într-o perioadă anume, când are omul nevoie atunci l-am înscris, imediat începem acomodarea".

Cele două creşe sunt cu program prelungit, de luni până vineri. Copiii sunt împărţiţi pe trei grupe de vârstă şi sunt în permanenţă supravegheaţi de asistente.

Pentru acest serviciu părinţii plătesc 7,50 lei pe zi pentru masă.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache