Porci mulţi, cumpărători puţini

Data publicării:
porci de vanzare1

Aglomeraţie mare în târgul de animale din comuna gălăţeană Tudor Vladimirescu. Zeci de ţărani şi-au încărcat porcii în căruţe şi au venit la obor cu speranţa să-şi vândă marfa.

Doar că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar cumpărătorii sunt cam scumpi la vedere.

"Anul trecut erau mult mai mulţi clienţi şi preţuri mai mari. 10 lei kilogramul...acum şase lei, şapte lei. Nu sunt clienţi, nu sunt bani. Lăsam şi din preţ, la maxim, dar nu avem cu cine să stăm de vorbă, nu sunt clienţi" a spus un comerciant.

"Foarte prost, comparativ cu alţi ani. Bănuiesc că sunt foarte mulţi, puterea de cumpărarea este mică, lumea nu are bani" a spus alt vânzător.

Crescătorii de porci se plâng că vânzările sunt slabe, aşa că acceptă să negocieze. Între opt lei şi nouă lei pe kilogram se vând porcii în viu, însă negocierea poate ajunge şi până la şase -şapte lei.

"Ne-am înţeles la nouă lei şi jumătate. Am mai lăsat din preţ un milion şi jumătate" a declarat alt ţăran.

"Preţurile sunt accesibile. Nu prea ne omorâm cu carnea de porc, dar pentru că e tradiţia am zis să iau unul mai mic" a spus un client.

"Ne lăsam după om. Trebuie să mânânce şi ală bogat şi ăla sărac" a mai declarat un crescător de animale.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare atenţionează cumpărătorii că, în momentul în care cumpără un porc, trebuie să se prezinte la medicul veterinar din comună pentru a fi înregistrat în baza de date.

Maricica Chiriac, director DSVA Galaţi: "În situaţia în care se constată după sacrificare că porcul este bolnav de trichineloză atunci se poate face dosar de despăgubire, deci omul poate fi despăgubit la preţul pieţii".

Unii crescători de porci preferă site-urile de anunţuri de pe internet. Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, ei spun că animalele sunt crescute în gospodărie şi hrănite sănătos. Şi în mediul online intervine negocierea...care este mama reducerii.

"Pentru dumneavoastră că sunteţi o doamnă draguţă şi aţi vorbit foarte frumos, vi-l pot spăla, aranja, am un băiat care se ocupă. Spală maţele, burta, îl tranşează. Pregăteşte foarte frumos şoricul, îl coace încât e perfect" a spus online un comerciant.

Anul acesta, în judeţul Galaţi, sunt autorizate sanitar doar două târguri unde ţăranii şi comercianţii pot vinde porci vii.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri