Prima partidă de pescuit din 2015

Data publicării:
pescuit copca

Pasiunea nu cunoaște limite. Iar atunci când este vorba despre pasiunea pentru pescuit, frigul și riscurile nu mai contează. Cei mai pătimași dintre pescari au pășit pe gheața groasă de o palmă a lacului Mălina, aflat în apropierea oraşului. O grosime suficient de mare pentru o partidă de pescuit la copcă.

Gicu Caraman - pescar: "Doamne-ajută. Pe anul ăsta este prima ieșire la copcă și trebuie să sărbătorim după ce dăm prima gaură. Hai să vedem... Deci are cam 12 centimetri. Nu e niciun risc, am pășit pe gheață mult mai subțire. După experiențele noastre, când mai vesele, când mai triste, de la 6-7 centimetri în sus, ține... Cu oarece riscuri".

Pentru ca o partidă de pescuit la copcă să fie una completă, ostilitățile încep cu o tehnică de încălzire pe care pescarii o numesc inițiatică.

Gicu Caraman - pescar: "Paharul de onoare și inițiatic. Doamne-ajută! Vezi că arde!"

Nu e importantă doar priceperea sau o doză de noroc. Este nevoie și de dotări speciale, iar pescarii care se respectă nu vin niciodată nepregătiți și știu foarte bine ce fac.

Gicu Caraman - pescar: "Asta este o dandinetă specială făcută de mâna mea, artizanal, din zonder. Cu pila, cu șmilgher, i-am cositorit aici un cârlig, i-am pus aici un inel și un vârtej ca să aibă libertate de mișcare și dacă jucăm năluca asta în apă, prin sclipirile pe care le provoacă atrage răpitorul, în speță bibanul".

Adâncimea, temperatura apei și tehnica de pescuit sunt elemente esențiale care pot face diferența între pescuitul de plăcere și cel cu rezultate.

Gicu Caraman - pescar: "După ce am măsurat adâncimea apei, cam la o palmă deasupra fundului apei, reglăm din plută adâncimea și facem mișcările astea. Săltăm năluca, o lăsăm să coboare în speranța că păcălim o vietate cu solzi".

La sfârșitul zilei, după ce pescarii s-au bucurat din plin de câteva ore de relaxare, au decis să plece acasă cu tolbele goale, dar cu mulțumirea că și-au început anul cu o primă partidă de pescuit.

Gicu Caraman - pescar: "Of! Din păcate peștele nu este acasă, sau o fi și el după sărbători, zace. Alecule, mai stăm? Eu zică să... mai avem și case. Punem punct. Au înghețat și instrumentele. Cum spunea un prieten, a înghețat cablul de la lansetă. Peștii au și ei treaba lor, noi pe a noastră... Nu întotdeauna, să știți, pescuitul înseamnă și pește".

reporter: Tudor Neacșu
operator: Ionuț Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri