Prima zi de foc pentru absolvenţii de liceu

Data publicării:
proba romana

Mai uşor de atât nu se putea. Asta au spus candidaţii la ieşirea din săli, după ce au susţinut examenul la limba şi literatura română.

„Nu mă aştepatam la ceva atât de uşor. Ce notă crezi că vei lua? Eu sper la o notă destul de mare" a spus un candidat.

Dacă pentru tineri, totul a fost floare la ureche, părinţii au trăit acest examen mult mai intens.

Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Mai multe emoţii decât tinerii care au susţinut astăzi examenul scris la limba română au avut părinţii, care au stat în faţa liceelor încă de la începutul probei şi au aşteptat cu sufletul la gură primele reacţii."

„Auleu cum să nu am emoţii? Sunt mult mai mari. Azi noapte nu s-a odihnit deloc. Sunt emoţii constructive clar" a spus un părinte.

„Nu vedeţi că mai trebuia să îl iau şi pe bunicul lui şi luam şi căţelul şi veneam să păzim poarta aici" a spus o bunică. 

Fie că au terminat la profil real sau uman, subiectele au fost asemănătoare. La primul punct tinerii au avut de lucrat baza unui text dramatic. A urmat textul argumentativ, iar la ultimul subiect candidaţii au caracterizat personaje din diverse opere literare. Au fost absolvenţi care nu au învăţat prea mult, dar se consideră norocoşi deoareece au primit exact ce au ştiut.

„Noroc chior. Următoarea dată mă duc să mă joc la loto. Poate am noroc. Am învăţat asta, asta mi-a căzut. Am avut noroc" a spus un candidat.

„Crezi că ai avut şi puţin noroc că ţi-a picat Creangă? Da, foarte mult. Nu am învăţat sufiecient şi cred că dacă îmi dădea doar celelalte două nu făceam prea mult" a spus un candidat.

Faţă de anii trecuţi, subiectele din această sesiune au fost mai mult decât uşoare.

prof. Nicoleta Crînganu, inspector şcolar de limba şi literatura română IŞJ Galaţi: „Dacă elevul a fost la şcoală, a stat să audă ce zice profesorul de română, şi-a făcut temele când i le-a dat profesorul de română, e imposibil să nu se ia examenul şi mai ales să nu se ia cu notă mare."

În total, la această probă s-au înscris 3.942 de candidaţi, atât din seria curentă, cât şi din anii anterori. Nu toţi, însă, s-au prezentat la examen.

Mioara Enache, inspector general IŞJ Galaţi: „S-a înregistrat un număr de 114 absenţi. Adică, în bănci astăzi au fost 3.828 de elevi, de absolvenţi. Poate au întârziat, poate unii nu s-au simţit suficient de bine pregătiţi."

La nivelul judeţului Brăila, la prima probă s-au prezentat 1.886 de candidaţi, din totalul de 1.902 înscrişi. Miercuri, urmează cea de-a doua probă scrisă din cadrul Bacalaureatului. În funcţie de profil, tinerii vor susţine examene la matematică sau la istorie.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri