Sari la conținut

Primăria a găsit bani pentru căldură

Dacă marţi primarul declara în cadrul unei conferinţe de presă că nu are nici soluţii şi nici bani pentru încălzirea Galaţiului, o zi mai târziu Marius Stan anunţa printr-un comunicat că s-au găsit bani pentru a plăti în avans CET-ului.

Este vorba de 4,8 milioane de lei, bani de la bugetul local.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Vom vira în avans, pentru luna martie, și subvenția pentru energie termică și factura de încălzire pentru unitățile de învățământ din oraș. Vorbim de 4,8 milioane de lei, bani care vor ajunge până vineri în conturile CET Galați. Apaterm s-a angajat să plătească, tot până vineri, 1,2 milioane de lei către CET, astfel încât să putem menține în funcțiune sistemul de termoficare".

Soluţia găsită de Primărie nu-i scapă, însă, pe gălăţeni de plata datoriilor la încălzire. Cei care locuiesc în asociaţiile cu datorii uriaşe vor rămâne în continuare în frig.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Avem apartamente rău-platnice 50.000 şi doar 15.000 bun-platnice. Vi se pare normal ca 70 de milioane să plece din bugetul Primăriei pentru ce? Ca să susţinem pe cine, pe cei rău paltnici care nu vor să achite? Sunt oameni care într-adevăr nu pot, dar sunt foarte mulţi care nu vor. Pentru cei care nu pot avem 20.000 de dosare pentru ajutoare de căldură".

Zilele acestea, se află la Galați un grup de experți ai Băncii Europene de Investiții, care evaluează sistemul centralizat de termoficare a orașului.

Aceştia vor prezenta Primăriei, în cel mai scurt timp, un raport privind situația sistemului de încălzire a Galațiului, perspectivele menținerii acestuia în funcțiune și o serie de soluții pentru rentabilizarea sistemului.

Pe baza acestui raport, se va lua o decizie privind viitorul încălzirii locuințelor în Galați.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operatori: Bogdan Cazacu, Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache