Sari la conținut

Raliu cu tradiţie, la Brăila

Sâmbătă, timp de aproape trei ore, esplanada din faţa Primăriei din Brăila s-a umplut de zgomot de motoare şi scrâşnet de roţi.

Printre piloţii prezenţi la eveniment s-a aflat şi Viorel, veteranul competiţiei, care, nici acum, la peste 60 de ani, nu a scăpat de pasiunea pentru cursele de automobile.

Viorel Decuseară, pilot: „În '79 a fost prima ediţie la care am participat, ce însemna al treilea an de când s-a iniţiat acest concurs. Pentru mine în momentul de faţă este un vechi microb şi o evadare din cotidian."

În evidenţă a ieşit şi Iolanda, singura femeie pilot din competiţie, care a făcut un adevărat spectacol la raliul din acest an.

Iolanda Serghiev, pilot: „Îmi place să fac şi show în acelaşi timp. Fac lucrurile să nu fie atât de simple. Aşa sunt eu. Sunt mai nonconformistă."

Piloţii au participat la raliu cu maşinile proprii. Răzvan, de exemplu, a ales să concureze cu un Tico.

Răzvan Popa, pilot: „Pentru genul ăsta de competiţie mi se pare că este maşina ideală. Datorită dimensiunii şi performanţei motorului."

Nicolae Kortelov, pilot bulgar: „Raliul prieteniei este o prietenie nouă cu România. Deci nu este un concurs, este prietenie."

Cu mic, cu mare, brăilenii s-au adunat să vadă întrecerea româno-bulgară.

„Sunt primele curse la care am participat şi este bine. O să mai particip, în funcţie de timp" spune un brăilean.

„Este destul de frumos de organizat, mai ales şi pentru copii să vadă ceva frumos" declară alt localnic.

În acest an, organizatorii au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se supun tinerii care fac curse ilegale.

Ilie Gabra, director general adjunct Automobil Club Român: „În Bucureşti acest fenomen este îngrijorător. La Brăila nu ştiu cât se manifestă acest fenomen, dar în Bucureşti este îngrijorător pentru că el reprezintă un factor de risc pentru tinerii care se ambalează în asemenea competiţii."

Prima ediţie a Raliului Prieteniei s-a desfăşurat în 1976. De atunci s-au organizat 30 de ediţii, iar tradiţia merge mai departe.

Reporter: Mihaela Brazdeş

Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache