Sari la conținut

Război între daci şi romani la Tirighina

Timp de câteva ore, Galaţiul a făcut o călătorie în trecut şi a fost gazda celor mai aprige lupte dintre daci şi romani care au avut loc acum mai bine de 2.000 de ani, la Tirighina.

Îmbrăcaţi în haine specifice acelei perioade, cu arme şi scuturi, luptătorii au reprodus un adevărat război.

Radu Covaliu, vicepreş. Asociaţia „România-Dacia Casa Noastră" Constanţa: „Această cămaşă de zale numită lorica hamata cu aceste embleme, medalii câştigate în urma unor campanii, ale unor bătălii, înaintări în grad. Zeiţa noastră Minerva. Apărători de mâini dintr-o piele foarte groasă."

Surpriza zilei pentru sutele de gălăţeni prezenţi la acest eveniment a fost lupta dintre cele două gladiatoare.

 „Acum este pentru prima dată când luptăm ca gladiatoare şi mi se pare cel mai interesant lucru dintre tot ceea ce aţi văzut şi veţi vedea la noi. Mai ales că noi suntem fete" spune o gladiatoare.

Nici publicul nu a scăpat de furia romanilor, gălăţenii fiind şi ei atacaţi.

Au fost extraordinari şi faptul că au venit şi ne-au speriat aici ne-au luat prin surprindere" declară un participant.

La acest eveniment au participat gălăţeni de toate vârstele, dar cei mai entuziasmaţi au fost copiii.

Eu sunt cu romanii. Ţin de partea romanilor, pentru că eu sunt de rasă romană" povesteşte un copil.

Descoperirea istoriei noastre. Este ceva foarte, foarte frumos. Să sperăm că aceste evenimente vor avea loc în continuare şi pentru noi şi pentru copii" spune un gălăţean.

Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi„Credem că am reuşit să oferim publicului ceva care să le meargă la suflet şi să înţealeagă mai bine istoria acestor locuri."

Festivalul „Antiquitas Rediviva" se află la cea de-a doua ediţie, iar în acest an luptele au fost puse în scenă de Asociaţia „România-Dacia Casa Noastră" din Constanţa şi „Amicii Muzeului" din Zalău.

Reporter: Mihaela Brazdeş

Operator: Marian Munteanu

Pe aceeași temă