Sari la conținut

Recolte stricate de dragul profitului. La Matca, fermierii îndoapă pământul cu chimicale

Mitul legumelor româneşti, gustoase, dar mai ales sănătoase, este pe cale să se spulbere.

Fermierii de la Matca, Galaţi, sunt unii dintre cei mai mari producători de legume din ţară şi folosesc tot mai multe îngrăşăminte chimice. Nu cer sfatul specialiştilor. Aruncă în pământ de 25 de ori mai mult fertilizator decât ar fi nevoie.

Gică Vasilache este legumicultor din tată în fiu. Se laudă că ştie exact cum să trateze solul pentru a obţine recolte bune. Cu toate acestea, a folosit 50 de kilogram de îngrăşământ pentru 1.000 de metri pătraţi. Total greşit, spun specialiştii.

Alina Simionică - director Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice: "Fără un studiu care să arate ce conţine acel sol, dăm îngrăşăminte după ureche sau la recomandarea vecinului, se produce o supraîncarcare a solului, în planta se creează dezechilibre."

Costel Pohrib - inginer biotehnolog: "Nerespectarea unui plan de feritilizare făcut pe principii sănătoase, pe analiză de sol, pe cultură, pe ciclu, duce pe de o parte la cheltuirea a foarte mulţi bani pentru pesticide şi îngrăşăminte şi de altă parte la scăderea productivităţii şi calităţii culturilor de legume."

Din păcate, teoria se confirmă în practică. La Matca, fermierii care îndoapă pământul cu chimicale, obţin de câţiva ani încoace recolte tot mai mici.

Legumicultorii care au mărit de la an la an cantitatea de fertilizator au ajuns să adune de pe un hectar 7 tone de ardei gras, în loc de 10, cât recoltau înainte să mărească dozele.

Problema este că nu doar profitul lor are de suferit. Legumele devin periculoase.

Andreea Moroşanu - medic nutriţionist: "Pot să fie cancerigene, pot să producă diverse probleme pulmonare, digestive şi, de ce nu, sunt un mediu poluant. Pot să ducă chiar la tulburări metabolice."

Fermierii nu pot fi amendaţi pentru că folosesc prea mulţi fertilizatori decât dacă cei care cumpără legumele le duc la analize şi rezultatele arată că ele conţin subtanţe chimice peste limita admisă.

Reporter: Adrian Obreja, Mihaela Brazdeş

Operator: L. Hagiu, F. Gîlcanu, B. Cazacu

Editor web: Dana Costache