Sari la conținut

Refuză să muncească la ei în oraş

La Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie din oraşul Târgu Bujor culesul viei este în toi.

Zilnic, aproximativ 200 de persoane vin aici să culeagă strugurii. Dintre aceştia doar 30 sunt localnici, deşi câştigurile sunt generoase - 58 de lei pentru 300 de kilograme de struguri recoltaţi.

Geta Lefter - zilier: "Am ajuns şi la 95 de lei. Anul trecut la cules aşa am făcut. La tăiat la fel, a fost foarte bine. Adică eu sunt foarte mulţumită".

Ea este Geta Lefter, cea mai tânără şi rapidă culegătoare din oraş. A rămas fără un loc de muncă acum doi ani şi atunci a descoperit cât este de profitabil culesul viei. În acest an a doborât recordul de hărnicie - 200 de găleţi cu struguri culese într-o singură zi.

Este surprinsă de câţi de puţini localnici îi urmează exemplu.

Geta Lefter - zilier: "Tineretul de obicei nu prea mai vrea să mai muncească, vor în străinătate, crede că acolo este mai bine, într-adevăr poate că acolo e mai bine, sunt plătiţi mai bine dar eu sunt mulţumiţă, vreau să dorm pe patul meu acasă şi să şi muncesc aproape de casă".

Restul localnicilor care vin să culeagă în staţiune au peste 60 de ani. Obişnuiţi cu munca şi dornici să câştige un ban în plus, pensionarii vin la cules câteva zile pe săptămână.

Primarul şi conducerea staţiunii au dat anunţuri şi pe reţelele de socializare. În zadar însă. Localnicii au întârziat să apară.

Laurenţiu Gâdei, primar Târgu Bujor: "Probabil că cei de la Tg. Bujor au de cules viile proprii, au de strâns recoltele proprii şi din cauza asta numărul lor este mai mic".

În Tg. Bujor sunt 320 de şomeri, dintre care 40 în plată şi 210 de dosare de venit minim garantat.

"Unii sunt poate mai..să nu spunem leneşi, se orientează spre venituri mai rapide, mai mari, pleacă în Occident, Italia, Spaniaˇ spune un localnic.

"Tineretul nu este învăţat cu munca din ziua de azi. Nu le place" este de părere alt localnic.

Salvarea a venit din alte colţuri ale judeţului sau chiar din alte judeţe. Doar din Neamţ şi Bacău au venit la cules peste 100 de persoane.

Vasile Niţă în vârstă de 54 de ani a venit de la peste 100 de kilometri distanţă şi va rămâne în oraş până se termină recoltatul.

Vasile Niţă: "Să culegem, să facem bani, că acolo nu avem de muncă nimic la Tg. Neamţ. Nu găsim niciun loc de muncă acolo, nimic, nimic, nu sunt fabrici, nu sunt nimic. Am venit mai mulţi ani la rând. Se câştigă bine aici la Galaţi".

După 21 de zile de cules a plecat acasă cu 1.800 de lei. Pentru el, oferta staţiunii este de nerefuzat.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Cei care vin din alte judeţe sau comune îndepărtate au asigurate masa, transportul şi cazarea la cele patru ferme ale staţiunii. Costurile zilnici pentru fiecare persoană ajung la 15 lei".

Alina Donici, director Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie: "Este o cheltuială în plus. Ne-am dori să avem mai mulţi localnici, iar banii pe care îi folosim pentru cazare, masă şi transport să îi investim în altceva. Să le dăm localnicilor, să dezvoltăm zona şi oamenii din zonă să aibă un trai mai bun".

La Staţiunea de Cercetare de la Tg. Bujor se cultivă struguri din soiurile Merlot, Fetească Regală, Aligote, Şarbă şi Băbească Gri, iar specialiştii estimează o producţie multumitoare pentru anul acesta, de 5.000 de kilograme la hectar.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Marian Munteanu

Pe aceeași temă