Relicvele comunismului, încă prezente la Galaţi

Data publicării:
comunism

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "La intrarea în Gara Larga din Galaţi încă se mai poate citi - Trăiască şi înflorească scumpa noastră patrie, Republica Socialistă România! În acest loc, vin trenurile încărcate cu marfă din ţările fostului bloc sovietic şi astfel se face legătura cu ecartamentul european".

Construită la finalul secolului al XIX lea, Gara Larga a avut un rol important după 1960, pentru Combinatul Siderurgic.

Prin intermediul ei se transportau din Rusia minereu şi produse laminate. În alte zone ale oraşului, lozincile aflate pe acoperişul blocurilor sunt incomplete.

Din "Trăiască Republica Socialistă România!" a mai rămas doar Trăiască! În schimb, nu puţine sunt busturile ridicate în perioada comunistă. Astăzi, chiar în centrul oraşului, gălăţenii trec zilnic pe lângă statuia lui Spiridon Vrânceanu.

Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie Galaţi: "A fost un muncitor, lucra în port. În data de 13 iunie 1916 se formează o coloană de manifestanţi. Unul dintre sublocotenenţi cordonului de pază a fost dezarmat de armamentul pe care îl avea".

Cel care a avut acest curaj era chiar Spiridon Vrânceanu, care a fost pe loc împuşcat în timpul manifestaţiei. Pentru gestul său, comuniştii l-au ridicat însă la rang de erou.

15 statui şi busturi au fost ridicate la Galaţi în perioada comunistă, toate pentru simpli munictori, scoşi din anonimat de comunişti.

Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie Galaţi: "Din păcate spun iată că în loc să readucem istoria, aşa cum a fost ea. încă aici la Galaţi, avem busturi, evident, opere de artă, pentru că aparţin unor artişti plastici, dar pot fi luate din această zonă".

Artiştii îşi amintesc cum în perioada comunistă erau obligaţi să realizeze doar opere de artă care lăudau realizările conducătorilor.

Gheorghe Miron, artist: "Nu se dădeau comenzi să se execute lucrări ale personalităţilor adevărate, ci doar a celor ce reprezenantul la momentul acela partidul".

Tot în aceea perioadă s-au dat nume mai multor străzi şi cartiere din oraş, care şi-au păstrat aceeaşi denumire şi în prezent.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Un cartier din oraş este cunoscut şi acum după numele militantului socialist I.C.Frimu, pe care comuniştii l-au facut erou al mişcării muncitoreşti din România. Prea puţini sunt cei care ştiu însă acest lucru, chiar dacă locuiesc în zonă".

"Nu ştiu de unde vine denumirea de I.C. Frimu. Nu ştiu, nu ştiu cine a fost" spune un gălăţean.

"A fost un scriitor, nu?" este de părere alt localnic.

Oraşul Galaţi s-a dezvoltat puternic în perioada comunistă prin industrializare. Aici a fost construit combinatul siderurgic pentru ridicarea căruia zeci de mii de oameni au fost aduşi din toate colţurile ţării.

După Revoluţie, oraşul a căpătat titulatura de Oraşul Roşu.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri