Roboţii elevilor gălăţeni vor merge în Rusia

Data publicării:
roboti3

"Robotul trebuie să intre în spaţiu, unde este foarte periculos, de aceea vom folosi un robot. Şi să înlocuiască panourile stricate pe care la final trebuie să le ducă înapoi în nava" îşi prezintă invenţia un tânăr.

Aşa arată una dintre probele din cadrul competiţiei internaţionale de robotică educaţională World Robot Olympiad. Din Galaţi, nouă elevi au câştigat etapele locale şi regionale ale concursului şi vor ajunge în noiembrie în Rusia. Pentru asta însă, s-au pregătit suplimentar, după cursurile de la şcoală.

Radu Condrea, elev clasa a VIII-a: "Cel mai greu a fost să acumulez toate cunoştinţele necesare pentru a participa la acest concurs. Eu pe lângă cele 2-3 săptămâni dedicate programării robotului, am mai lucrat încă 1.800 de ore".

Participarea la această competiţie este posibilă datorită unui profesor universitar din Galaţi, care a reuşit să implementeze anul trecut proiectul pilot al olimpiadei în România. Motivaţia sa stă în dorinţa de a forma cât mai mulţi viitori ingineri.

Luigi Mistodie, şef lucrări Facultatea de Inginerie: "Cu resurse puţine, cu piese dintr-o cutie, trebuie să faci ceva extraordinar. De fapt asta este şi sarcina unui inginer, cu un cent să faci ce ştie toată lumea să facă cu doi cenţi".

Profesorul de la inginerie a mers în şcoli şi licee din Galaţi şi a reuşit să formeze un grup de elevi pasionaţi de robotică. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate şi chiar după primul an de instruire, copiii au participat la etapa internaţională a Olimpiadei de Robotică de la Jakarta.

Luigi Mistodie, şef lucrări Facultatea de Inginerie: "Copiii, cu foarte multă creativitate, cu răbdare şi cu foarte multe teste fac ca proiectele lor să câştige. Pare simplu dar cei care lucrează în domeniu îşi dau seama ce simplu este chiar şi pentru un specialist în domeniu".

Valentin Troia, student Facultatea de Inginerie: "Nu am avut nicio tangenţă legată de roboţei, chiar nu mă pricepeam deloc în programare, în construcţie. La Pechea am avut un bord improvizat şi am lucrat în fiecare zi, era bordul la discreţie, sala liberă".

Etapa internaţională a competiţiei va avea loc între 21 şi 23 noiembrie la Sochi, în Rusia.

Participarea elevilor gălăţeni este pusă însă sub semnul întrebării, deoarece fiecare trebuie să-şi finanţeze drumul, iar cheltuiala pentru tot grupul depăşeşte 4.500 de euro.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri