Sari la conținut

Ruina din mijlocul Grădinii Botanice. Construcţia serei de palmieri a început în urmă cu 15 ani

Un proiect ambiţios, înţepenit în peisaj. Aşa ar putea fi descris scheletul metalic care stă stingher de ani buni, în mijlocul Grădinii Botanice din Galaţi.

Odată finalizată, construcţia ar fi trebuit să găzduiască trei corpuri de seră.

"Această construcţie nu este nimic altceva decât palmariu, adică zona în care trebuia să se planteze acei palmieri. Din păcate, timpul a trecut şi în spatele meu nu sunt altceva decât nişte arţari" a spus botanistul Complexului Muzeal.

Scheletul metalic al construcţiei a fost lăsat să ruginească, vreme de 15 ani ani, din lipsă de bani.

Raluca Ardean, reporter Digi24 Galaţi: "Lucrările de amenajare a serei au fost abandonate în 1999, imediat după ce a fost asamblat scheletul metalic. De atunci, autorităţile nu au găsit niciun leu pentru a acoperi cu sticlă construcţia metalică".

Reprezentanţii Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi spun că proiectul nu a fost abandonat.

Mai mult, ei vor să mai construiască o seră specială pentru fluturi. Apare, însă, vechea problemă: lipsa banilor.

Paul Lupoaie, şef secţie Grădina Botanică: "În jur de 3,5 milioane de euro, o sumă pe care Consiliul Judeţului nu are cum să poată să o finanţeze sută la sută. Prin urmare, am căutat soluţii, un proiect pe bani europeni. Nu s-a găsit deocamadă".

Deoarece suma este foarte mare, reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi, principalul ordonator de credite al Grădinii Botanice, spun că structura metalică va fi probabil demolată, fiind afectată de trecerea anilor.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Luigi David 

Editor Web: Dana Costache