Sat la lumina lumânării

Data publicării:
sat bezna copil lumanare

18 familii defavorizate din comuna Nicoreşti au primit în anul 2007 de la o fundaţie irlandeză câte o casă conectată la energie electrică.

Înţelegerea era ca fundaţia să achite factura de curent electric şi apoi să îşi recupereze banii de la oameni. Situaţia s-a schimbat, însă, din momentul în care oamenii au devenit proprietari pe locuinţe.

Ionel Melinte, reprezentant fundaţia „Bunul Samaritean": "Vrem ca noi să fim cei care au construit. Vrem să nu-i învăţăm să facă fundaţia sau Primăria, fiecare să se ducă să-şi branşeze singur locuinţa. Noi i-am ajutat, le-am oferit o casă şi fiecare să-şi ia responsabilitatea fiind proprietar".

Pentru a avea energie electrică, oamenii spun că trebuie să plătească 1.800 de lei pentru branşare.

Deşi ştiau că va veni momentul acesta, ei spun că această decizie i-a luat pe nepregătite şi nu au avut timp să-şi pună bani deoparte.

"Nu poţi să ai banii ăştia. Totuşi, suntem la ţară, nu suntem la oraş, nu avem servicii. Stăm de aproape două luni de zile fără curent, s-au afumat şi tavanele de la lumânări. Nu mai spunem, e greu" spune un localnic. 

"Când vine seara stopăm tot şi la ora 7 în pat" declară alt sătean. 

Cel mai mult au de suferit copiii din sat care sunt nevoiţi să-şi facă temele la lumina lumânăriii.

"Îmi fac temele la lumânare pentru că nu avem curent. Mi-e greu, dar trebuie să mă obişnuiesc" spune o fetiţă.

Obiectele electrocasnice din case sunt, acum, elemente de decor.

"Avem lampa asta la care până când adormim mai ţinem copii la ea, aprindem lumânarea, candela...foarte greu. Copii vor la televizor, televizorul nu merge" povesteşte un localnic.

"Frigiderele le ţinem de decor, ca să punem televizorul pe el. Că nu avem ce să punem în el pentru că nu avem curent" spune un sătean.

Ionel Boghiu, primarul comunei Nicoreşti: "Acum după ani de zile, normal ar fi ca fiecare să fie branşaţi la reţeaua electrică. Noi, primăria am făcut un proiect, am reuşit de-am terminat instalaţia electrică". 

Pentru a avea lumină, localnicii trebuie să-şi întocmească dosare pentru branşare la energia electrică şi să plătească cel puţin o jumătate din suma necesară.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri