Sari la conținut

Se antrenează în sala de clasă

Sala de clasă din interiorul şcolii din comuna Piscu nu depăşeşte 50 de metri pătraţi. Saltele rupte, aparate deteriorate şi cauciuc rigid pe podea. Aşa se antrenează halterofilii care vor să facă performanţă în acest sport.

Cu toate că se pregătesc în aceste condiţii, tinerii reuşesc să obţină medalii la diferite competiţii. Unul dintre campionii comunei este Petrişor, care deşi are doar 13 ani, anul acesta a obţinut medalia de aur la Campionatul Naţional de Cadeţi.

Petrişor Dumitrache: Nu avem podiumuri şi trebuie să facem pe gumă. Se pot strica bările, discurile."

Medaliaţi sunt la tot pasul în comună, dar pentru a ajunge sportivi cu renume au fost trimişi de antrenori la alte cluburi din ţară care îi pot sprijini financiar. Veronel a plecat de doi ani la un club din Bistriţa-Năsăud, unde are parte de toate condiţiile.

Veronel Trandafir: „Aici sala e mai mică, nu sunt condiţii, nu avem vestiare, duşuri. Acolo avem masă, casă, saună."

Numai anul acesta, tinerii din Piscu au câştigat 27 de medalii la campionatele naţionale. Astfel, ei vor să-i urmeze paşii dublului campion olimpic, Nicu Vlad, care a pornit tot din aceeaşi sală.

Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere: "Sincer, nu s-a schimbat nimic. Pentru mine arăta extraordinar la vremea aia. Sala lasă de dorit, ca să zic aşa şi nu e singura care este în stadiul ăsta."

Iar la cârma echipajului de halterofili se află acelaşi antrenor care l-a descoperit şi pe Nicu Vlad.

Alexandru Dumitrescu, încă mai reuşeşte la cei 69 de ani să scoată campioni, indiferent de greutăţi.

Alexandru Dumitrescu, antrenor: "Ne chinuim cum putem ca să putem să realizăm ceva. Ar trebui să avem o sală de sport ca lumea că să avem condiţii optime de a face performanţă."

Ştefan Vlad, primar comuna Piscu: „La nivel de comună noi am făcut un proiect frumos. Îl avem doar pe hârtie. L-am depus la Ministerul Dezvoltării la începutul anului, dar până în prezent nu am primit niciun răspuns."

În total, în comuna Piscu practică acest sport 15 tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani.

reporter: Mihaela Brazdeş
operator: Gelu Mormoloc