Sari la conținut

Semnal de alarmă tras de elevi

Sătui de faptul că nu pot veni în fiecare zi la şcoală pe role sau biciclete din cauză infrastructurii, mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu" au vrut să tragă un semnal de alarmă autorităţilor.

Totul la iniţiativa Consiliului Şcolar al Elevilor.

Cosmin Samoilă, preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor CNMK Galaţi: "Iniţiativa a venit atunci când am văzut că mai mulţi elevi vin cu bicicleta la şcoală. Primăria nu face nimic în sensul acesta, contrar tendinţelor europene care promovează cât mai mult bicileta şi mersul pe jos, sănătatea."

Liliana Cristache, consilier educativ CNMK Galaţi: „Este un prim pas prin care ei doresc să atragă atenţia asupra faptului că ar dori să vină la şcoală cu biciletele, dar nu există infrastructură."

Cu toate acestea, tinerii au venit cum au putut cu bicicletele şi rolele la cursuri. Cum nu există piste special amenjate pentru ei, au recurs la alte soluţii pentru a ajunge în siguranţă la şcoală.

„Merg pe trotuar pe unde merg toţi şi dacă este prea aglomerat este mai greu şi trebuie să aştept. Nu rişti să ieşi pe stradă. Nu, nu. Este mai periculos" spune un elev.

O altă problemă cu care se confruntă elevii este lipsa rastelelor speciale pentru a-şi parca biciclete. Acum, le leagă de gard.

„Este destul de greu să laşi bicicleta în faţa liceului legată de un gard amărât" declară alt tânăr.

Cu toate acestea, problema rastelelor s-ar putea rezolva până săptămâna viitoare. O organizaţie neguvernamentală din oraş a reuşit să atragă o finanţare privată de 15.000 de euro prin care va monta 2.000 de rastele pentru 6.000 de biciclete în toate liceele din Galaţi.

Problema pistelor pare că nu are nicio rezolvare, cel puţin nu în termen scurt.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „Ceea ce putem face noi de acum încolo este să introducem în fiecare proiect de reabilitare şi modernizare a străzilor piste speciale pentru biciclişti, desigur acolo unde infrastructura permite acest lucru."

Tinerii de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu" spun că vor mai organiza astfel de acţiuni, până când cineva îi va băga în seamă şi va face ceva în acest sens.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu

Pe aceeași temă