Sari la conținut

Servicii stomatologice gratuite! Dentiștii care au contract cu CJAS oferă consultații gratuite pentru copii, minori şi revoluţionari

După mai bine de un an de pauză, noul contract-cadru intrat în vigoare de la 1 iunie prevede și reintroducerea unor servicii stomatologice decontate de stat.

Dintre cei 305 de stomatologi care profesează în prezent în Galaţi, doar 82 au încheiat un contract cu Casa judteana de Asigurari de Sanatate, dintre care 10 sunt din mediul rural. Fiecare medic stomatolog care a încheiat în prima parte a lunii trecute un contract cu Casa va avea la dispoziţie un plafon lunar care se va ridica la aproximativ 2.400 de lei.

Elena Vrabie, director CJAS Galați: "Un dentist simplu în rural va primi 3.360 de lei, iar un specialist de 4200. In mediul urban specialistul 2.800, medicul simplu 2.240."

Serviciile stomatologice oferite nu vor putea depăşi aceste sume. Din acest motiv, banii vor fi insuficienţi pentru acoperirea tuturor cererilor, iar dentiștii vor merge pe principiul: primul venit, primul servit!

dr. Carmen Marcu, medic stomatolog: "La aceste prețuri, e 780 de lei o proteză și i se decontează 500 și ceva de lei, 60% de către casă, deci câțiva pacienți acoperă foarte rapid acest plafon. Deci în câteva zile, medicul a terminat plafonul."

Dintre cele 24 de proceduri medicale stomatologice pe care Casa de Asigurări le poate deconta, doar 17 vor putea fi realizate la Galați.

dr. Carmen Marcu, medic stomatolog: "De la 17 încolo, până la 24 sunt furnizate doar de medicii cu specialitate ortodonție. Din păcate, la Galați, nu avem niciun ortodont care să aibă relații cu casa. Deabia avem 1-2 ortodonți care furnizează astfel de servicii pe tot județul."

Alături de minori, de servicii stomatologice gratuite vor avea parte şi veteranii şi revoluţionarii, dar asta numai la unitățile de stat. Cei trecuţi de 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii.

Lista cabinetelor stomatologice din judeţul Galaţi care au încheiat contracte de finanţare cu CJAS pentru tot anul în curs este afişată pe pagina de internet a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Galaţi.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache