Şomaj în floare, investiţii zero

Data publicării:
oameni strad iarna-1

Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, din cei peste 19.000 de şomeri din Galaţi, doar 3.800 sunt indemnizaţi, restul trăiesc din ajutorul social de la stat.

Romică Gârneaţă, lider Cartel Alfa Galaţi: "Gândiţi-vă că nu avem locuri de muncă. Somajul este destul de mare mai ales în râdul tinerilor. Viitorul nu sună bine".

Sunt şi şomeri care s-au reprofilat şi specializat în alte meserii cerute pe piaţa muncii, respectiv cea de sudor sau de tehnician maseor. Însă numărul locurilor de muncă în aceste domenii este infim în comparaţie cu cel al şomerilor.

Nicoleta Harţegan, director adjunct AJOFM Galaţi: "Din cei 1734 de şomeri cuprinşi la diferite programe de formare profesională s-au încadrat în muncă un număr de 720 de persoane, din care 584 absolveti angajaţi în urma cursurilor finaţate de la bugetul asigurărilor de şomaj şi 136 de persoane angajate ca urmare a absolvirii cursurilor cu finanţare europeană".

În timp ce Galaţiul este codaş la investiţii şi implicit la creerea de locuri de muncă, judeţul Brăila a reuşit să atragă un investitor important.

Marian Filimon, preşedinte PIMM Galaţi: "De ce am pierdut investiţia lui Yazaki de 3.500 de locuri de munca şi o investiţie orizontală de 1.500, aproape 5.000 de locuri de muncă care ar fi fost aur pentru municipiul şi judeţul Galaţi, care s-au pierdut datorită incompetenţei, indiferenţei şi nesimţirii unora care ocupă funcţii de conducere în judeţul Galaţi".

În prezent, rata şomajului în judeţul Galaţi este de 9,39%, procent ce ne situează pe un ruşinos loc cinci la nivel naţional, după judeţe precum Vaslui sau Teleorman.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri