Sportul național revitalizat de polițiști

Data publicării:
oina

Oina, sportul național al României a fost reînviat la Galați. Angajați ai Ministerului de Interne s-au întâlnit pe stadionul „Portul Roșu" și s-au înscris într-o competiție de oină, deși mulți dintre ei abia aflaseră regulile acestui joc.

Sorin Felea este agent şef adjunct la Poliţia de Frontieră Galaţi. A descoperit oina acum două săptămâni, atunci când a început antrenamentele pentru primul turneu de oină care a avut loc la Galaţi după zeci de ani.

Sorin Felea, agent şef adjunct Poliţia de Frontieră Galaţi: "Destul de greu. Destul de greu ţinând cont că e prima dată când ne-am întâlnit cu acest joc şi ca şi lovitură, ca şi prindere, ca şi pase este undeva mai diferit".

Pentru a învăţa mai repede regulile, Sorin s-a documentat pe internet.

Sorin Felea, agent şef adjunct Poliţia de Frontieră Galaţi: "De mic copil tot loveam cu bâta în minge, era acel cricket şi jucam. Acum e prima dată, dar e plăcut".

Oina a fost o noutate pentru 80% dintre cei 44 de poliţişti şi jandarmi care au participat în weekend la campionatul de oină de la Galaţi. Cel mai experimentat jucător de pe teren, Stănel Munteanu, a jucat prima dată acest sport acum cinci ani.

Stănel Munteanu, agent şef adjunct Poliţia de Frontieră Brăila: "Important este să participăm şi după aia vedem şi ce ne place. Pe parcursul jocului te captivează. Este sportul naţional al României, sunt şi puţin naţionalist, îmi place foarte mult".

Atestat documentar în secolul al XIV-lea, jocul de oină, joc al păstorilor pe vremuri, a cunoscut în România atât perioade de aur cât şi perioade de uitare totală.

profesor Sergiu Frangulea, membru Federaţia Române de Oină: "Cu sprijinul lui Spiru Haret el a fost băgat în şcolile din România. În 1889 a fost primul campionat şcolar desfăşurat la Bucureşti.

La orele de educaţie fizică de astăzi elevii nici nu au auzit de oină, căci lipsesc profesorii specializaţi pe acest sport. Doar cei care şi-au însoţit părinţii la campionat au aflat ce înseamnă oina. Au fost încântaţi, chiar dacă regulile jocului li se par periculoase.

Radu Matei Ursana: "După ce dă cu bastonul, trebuie să fugi de două linii, da? Ăia aruncă cu mingea aia tare în tine, dacă te nimeresc, te doare".

"Men sana in corpore sana. Este foarte important pentru copii noştri, nu doar calculator şi tabletă, să facă şi mişcare" spune un părinte.

La competiţie au fost patru echipe de poliţişti şi jandarmi din Galaţi, Brăila şi Vaslui.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri