Sari la conținut

Stadionul de atletism din Brăila, în paragină. De 16 ani, stadionul de atletism este nefuncţional, iar sportivii nu au condiţii optime pentru performanţă

Aurel Baciu face atletism de aproape 20 de ani, timp în care a câştigat nenumărate premii şi medalii internaţionale. Recunoaşte, însă, că dacă nu ar fi fost convocat la lotul naţional nu ar fi putut să aibă aceste performanţe. Asta din cauză că la Brăila nu sunt condiţii optime pentru performanţă.

Aurel Baciu, atlet: „Contează foarte mult condiţiile. Să ai o pistă unde poţi să îţi faci tehnica, în special la mine că am făcut 110 m garduri. Este puţin mai delicat. Ai nevoie să îţi faci ritmul, ai nevoie de volumul de trecere pe gard, startul. Dacă m-aş fi antrenat doar aici n-aş fi ajuns la nivelul la care am ajuns."

Brăila nu mai are un stadion potrivit pentru antrenamentele atleţilor de mai bine de 15 ani, așa că sportivii trebuie să alerge pe un alt stadion, care nu are dotările necesare.

Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Singul loc în care se mai pot antrena atleţii este pe Stadionul Municipal, însă pista este special amenajată pentru dirt track şi nu pentru atletism."

Stadionul de atletism din Braila a fost reabilitat ultima oară în 1998. Atunci, Ministerul Educaţiei a alocat aproape un milion de lei pentru modernizarea acestuia. Cea mai mare parte din buget s-a dus pe construirea a două piste de atletism, cu şapte culoare. După câţiva ani, însă, proiectul a fost abandonat.

Simona Draghincescu, consilier local Brăila: „Aproape a fost finalizată toată investiţia. Au fost şi bani pentru a se realiza toată investiţia, dar după 2000 s-a ales praful de toată investiţia pentru că nimeni nu a mai făcut nimic în această zonă, datorită politicului care cu siguranţă s-a implicat şi în această zonă, nelăsând profesioniştii să îşi facă treaba."

Din vara anului trecut, stadionul de atletism a trecut din administrarea Liceului cu Program Sportiv în administrarea Clubului Sportiv Municipal Brăila. Cu banii pe care i-a primit de la Ministerul Educației şi Tineretului, clubul a facut doar reabilitarea vestiarelor. Cum, însă, sportivii nu se antrenează pe stadion, nu are cine să le folosească.

Marian Neta, director Club Sportiv Municipal Brăila: „Cam la două-trei luni le-am trimis la sectorul investiţii, la resurse bugetare şi ne-am exprimat doleanţa. Până acum nu am primit niciun răspuns."

Antrenorii se plâng si ei că nu le pot oferi sportivilor toate condiţiile pentru antrenament.

Nicolae Iorga, antrenor atletism: „Ar trebui să se vrea şi de acolo mai discutăm. Bani eu cred că există, numai să vrei să faci ceva. Totul este să se vrea. Dacă eu am găsit, dânşii sunt mai deştepţi ca mine. Deci, eu nu pot să cred că dacă vrei să faci ceva nu se poate."

Singura speranţă a atleţilor din Brăila de a se antrena în condiţii bune rămâne ca Primăria oraşului să ia în proprietate stadionul. Până atunci, însă, sportivii îşi vor continua activitatea pe unde apucă.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu