Studenţii basarabeni, la vot

Data publicării:
studenti basarabia

Zeci de studenţi basarabeni, cu cetăţenie română, s-au exprimat ieri dreptul constituţional.

"Am votat pentru România, pentru Republica Moldova, pentru viitor! Doamne Ajută" a spus un student.

Toţi speră, în primul rând, ca noul preşedinte să includă ţara lor natală în programele de dezvoltare.

Daniel Cuciuc, student din Basarabia: "Sper că am ales un candidat care nu o să uite de Republica Moldova, care are în planul său electoral un subpunct aşa Republica Moldova, să avem şi noi o voce în uniune, să nu ne uite".

Mariana este studentă la Ştiinţe Juridice în anul trei şi urmează în paralel şi jurnalismul, la Chişinău. Recunoaşte că a întâmpinat dificultăţi la ambele programe de studii, dar din motive diferite.

Mariana Plângă, studentă din Basarabia: "Mi-a fost mie greu acolo pentru că trebuia să recuperez. Aici mi-a fost greu pentru că am venit în ţară nouă şi trebuia să mă acomodez".

Tânăra spera ca noul preşedinte al României să militeze pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Pentru ea, ţara ideală este o combinaţie dintre cele două.

Mariana Plângă, studentă din Basarabia: "Aş vrea să luăm din România aceea verticalitate şi punctualitate, iar din Republica Moldova să luăm tradiţiile şi obiceiurile şi să facem un tot".

Cel mai emoţionat dintre studenţii basarabeni a fost Andrei. A votat pentru prima dată din postura de cetăţean român şi visează la o relaţie mai strânsă între cele două ţări. Cu această speranţă a intrat şi în cabina de vot.

Andrei Jorcăneanu, preşedinte Clubul Studenţilor Basarabeni din Galaţi: "Aş dori foarte mult să se îmbunătăţească mult mai mult relaţiile dintre aceste două ţări - România şi Republica Moldova. Pentru că suntem acelaşi popor, vorbim aceeaşi limbă, suntem cu acelaşi sânge".

La Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi învaţă aproximativ 600 de studenţi basarabeni, dintre care aproape 170 au şi cetăţenie română.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri