Table de şah la Galaţi

Data publicării:
sah

Şahul, sportul minţii, va fi prezent din anul şcolar 2015-2016 şi în şcolile gălăţene. Un mic pas către acest lucru a fost făcut joi, când preşedintele Federaţiei Române de Şah le-a înmânat profesorilor de sport din 20 de şcoli pachete cu materiale specifice.

Sorin Iacoban, preşedinte Federaţia Română de Şah: „Ministerul Educaţiei, printr-un ordin de ministru, a stabilit anul trecut că şahul este materie opţională în şcolile din România. Prin urmare, Federaţia Române de Şah, cu sprijinul Federaţiei Mondiale de Şah, a venit în întâmpinarea acestui fapt."

În fiecare pachet se găsesc 10 table, piese de şah, manual de specialitate şi o tablă demonstrativă. Potrivit unor studii mondiale, europene, dar şi naţionale practicarea şahului la vârste fragede îi ajută pe copii să-şi dezvolte personalitatea.

Sorin Iacoban, preşedinte Federaţia Română de Şah: „Coferă abilităţi de gândire deosebite, îi dezvoltă o memorie fantastică şi dezvoltă foarte mult inteligenţa copilului mic."

La evenimentul de înmânare a pachetelor speciale de şah a participat şi preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, care s-a arătat încântat de donaţia făcută de Federaţia Română.

Nicolae Bacalbaşa, preşedinte CJ Galaţi: „Cred că sub raportul cost-eficienţă, pentru că trebuie să judecăm şi aşa fiecare acţiune oficială, ne aflăm în situaţia unei investiţii excepţionale."

Pentru copii, introducerea acestei materii opţionale în programa şcolară este un motiv de bucurie.

„Ce părere ai că o să joci şah şi la şcoală? Mie îmi place să joc şah şi la şcoală. Abia aştepţi nu-i aşa? Da" a spus un elev.

prof. Emilian Pătru, inspector şcolar de specialitate pentru educaţie fizică şi sport: „Elevii noşti sunt entuziasmaţi. Sunt numai micuţi, care nu depăşesc unii înălţimea mesei, lucru care pe noi ne bucură în mod deosebit."

Profesorii de sport sunt nevoiţi, acum, să înveţe să joace şah.

Cristian Brătescu. profesor de educaţie fizică Colegiul Naţional A. I. Cuza Galaţi: „Nimeni nu ştie să joace niciun sport la început. Toate sporturile urmează să fie învăţate. Iar şahul este o idee foarte bună, în condiţiile în care la cei mici trebuie cultivată răbdarea în primul rând."

Odată cu venirea acestor pachete, la Galaţi va putea debuta, în sfârşit, programul "Şah în şcoli". Chiar dacă materia opţională ar fi trebuit să intre în programa şcolară din toamnă, la Galaţi nu s-a organizat niciun fel de astfel de curs până acum. Asta, din cauză că în şcoli nu au fost materialele necesare şi nici profesori specializaţi.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri