Sari la conținut

Tratament pe banii pacienţilor

Ana Chiper este o bătrână bolnavă de ciroză care se internează lunar pentru tratament.

Când vine la spitalul din Nehoiu, femeia îşi ia bani la ea pentru că, de fiecare dată, este trimisă să-şi cumpere medicamente de la farmaciile din oraș.

Ana Chiper - pacientă: "De marți sunt internată, de pe 17, și mi-am cumpărat tratamentul ce mi-a dat de aici. Nu mi se pare normal, spitalul e sărac, sărac. Noi aici la ţară, cam aşa suntem săraci toţi".

Aproape toți pacienții care se internează în spitalul de la Nehoiu vin cu medicamente din afara unităţii.

"M-au internat şi mi-au dat rețeta și s-a dus fata şi a cumpărat medicamentele. Mi-a spus de aici să cumpăr medicamente, că nu au mai multe. Ne costă mult tratamentul, am pensie numai trei milioane şi jumătate" a spus o pacientă.

În 2011, s-au desfiinţat două spitale din zonă, cele de la Pârscov și Pătârlagele, ceea ce a generat o creștere a numărului de pacienți la spitalul din Nehoiu, fără a i se majora, însă, și bugetul.

An de an, conducerea unităţii îşi drămuieşete banii pentru plata facturilor curente, dar şi restante către furnizorii de alimente, apă, energie termică şi electrică. Astfel, aprovizionarea farmaciei spitalului este lăsată pe ultimul loc.

dr. Sergiu Remișovschi, manager spitalul Nehoiu: "Nehoiu se confruntă cu o problema gravă şi anume cu subfinanțare cronică. A ajuns într-o situaţie când nu poate asigura necesarul de medicamente şi materiale sanitare. Momentan, avem medicamente să asigurăm urgenţele, operaţiile şi secţia de ATI. Luând în consideraţie toate datoriile pe care le avem, noi suntem într-o situaţie când putem ajunge spre închiderea porţilor".

Mărioara Belciug - pacientă: "Deși sunt cadre calificate şi bine instruite, care se poartă foarte frumos, păcat că nu există o dotare și un minim de medicamente. Aceste spitale ar trebui finanțate, pentru noi oamenii".

Bugetul pe 2014 al spitalului orăşenesc Nehoiu este de 4,7 milioane lei, din care peste 3,4 milioane sunt destinaţi plăţii salarilor şi sporurilor pentru cei 168 de angajaţi.

Pentru aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare au fost alocaţi 198.000 de lei, sumă aproape epuizată.

Conducerea spitalului buzoian caută acum sponsori pentru a asigura necesarul de medicamente care să ajungă până la finalul acestui an.

Operator: Bogdan Vlădoiu

Editor web: Dana Costache

Pe aceeași temă