Un gălăţean face bani din murături

Data publicării:
muraturi1

Pe Mircea Stan l-am întalnit în Piaţa Centrală din Galaţi printre zeci de borcane cu murături asortate şi zarzavaturi. A lucrat în armată, iar după ce a ieşit la pensie s-a apucat de grădinărit.

Trăieşte doar din conservarea legumelor, pe care le cultivă chiar el.

Mircea Stan, producător: Din asta am câştigat, din asta mi-am crescut nepoţii. Am şase copii, toţi sunt căsătoriţi, am şi 11 nepoţi".

Produsele lui sunt sută la sută naturale, crescute doar cu îngrăşământ natural şi cu apă de izvor.

Mircea Stan, producător: "La orice moment putem să facem analiza lor ca să vedeţi că sunt curate. Nu băgăm azot, nu băgăm chimicale, că nu avem. Îngrăşăminte de grajd şi atât."

Fermierul a fost de acord să ne dezvăluie şi câteva dintre secretele gogoşarilor muraţi, care fac deliciul gospodinelor.

Mircea Stan, producător: "Gogoşarii se pun şi cu un pic de suflet. Nu numai atât. Unii pun jumătate oţet, jumătate miere de albine sau jumătate zahăr. Nu se face aşa. Ardeiul are nevoie şi de murat, are nevoie şi de apă. Zahărul îl face cleios şi nu mai are acel gust"

La mare căutare sunt şi borcanele cu zacuscă, făcute nu oricum, ci după o reţetă proprie.

Mircea Stan, producător: "Aici este zacuscă. Zacusa se face jumătate vânătă, jumătate dovlecel fiert. Pentru ca oamenii să nu mai aibă arsurile alea pe piept".

Înainte de a cumpăra, clienţii trebuie musai să guste din produse. Iar din aşa pasiune, nu putea ieşi decât o bunătate de murături.

"Sunt foarte bune. În fiecare an cumpăr, cer sfaturi şi mă învaţă. Ieri am fost aici şi m-a învăţat cum să pun gogoşari şi conopidă" a spus o clientă.

Pentru a pune pe masă gustoasele legume murate, clienţii trebuie să plătească 12 lei pentru un borcan de un kilogram şi 35 de lei pentru borcanul de trei kilograme.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri