Un medic face treabă pentru zece

Data publicării:
buzau

În acest moment la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău lucrează, cu normă întreagă, un singur medic specialist în medicină de urgență. Acesta a rămas singur după ce, în urmă cu 10 zile, colegul său a promovat un concurs și a plecat în capitală. În aceste condiții, pacienții care ajung la urgențe sunt nevoiți să aștepte ore în șir pe holurile spitalului pentru a fi văzuți de medic. Unei bătrâne suferinde de diabet i s-a făcut rău după ce a aşteptat două ore pe holul Urgenţelor: "Am plecat de la 7 jumate de acasă și nici acuma n-am ajuns aici. Nu mai pot să stau în picioare".

Claudiu Damian, manager Spitalul de Urgență Buzău: "Gândiți-vă că un singur medic să vadă 180 - 200 pe zi..., doar uitându-te la ei fără să-i mai consulți nu ai timpul necesar și atunci timpii de așteptare cresc, pacienții și aparținătorii sunt nemulțumiți. Noi sperăm totuși să nu intrăm într-un colaps. Facem toate eforturile să găsim medici".

Singurul medic care încă mai lucrează la Urgenţe e chiar şeful departamentului.

Adrian Zoican, șef UPU Buzău: "Suntem la 120 de km de București, cazurile care sunt mai grave și care trebuie să ajungă la clinicile din București încercăm să le transferăm acolo și mergem înainte. Este foarte greu, e clar că e afectat și actul medical. Iintervine oboseala, poate apărea neatenția, sunt cazuri dificile care necesită o atenție deosebită. În momentul în care e un singur medic sau nu e niciunul e o mare problemă".

Marius Anastasiu, șef Secție Chirurgie: "Oricâtă bunăvoință ar exista din partea colegilor din alte specialități, nu-și pot asuma dincolo de competențele specialității, nu-și pot depăși aceste competențe și nu se pot implica direct în stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. O perioadă de timp putem face acest compromis, pe termen mediu și lung va fi practic imposibil din cauza volumului de muncă pe care îl avem de efectuat și pe secțiile din care provenim".

În februarie a fost organizat un concurs de ocupare a posturilor vacante, dar nu s-a prezentat niciun candidat. În luna mai vor fi scoase, din nou, la concurs, patru posturi. Medicii care vor să lucreze la cel mai mare spital din județul Buzău pot primi salarii ce pot ajunge, în funcţie de vechime, şi la şase mii de lei. În plus, medicii de la Urgenţe primesc 1000 de lei bani pentru chirie şi utilităţi, plus o primă de instalare. Chiar şi aşa, specialişti sunt greu de găsit.

reporter: Dana Costache
operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri