Un nou muzeu la Galaţi

Data publicării:
inaugurare muzzeu

Inaugurarea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a început cu o slujbă de sfinţire şi binecuvântare oficiată de Patriarhul României, Preafericitul Daniel.

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:  „Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine la Dunărea de Jos este o lucrare misionară, o lucrare de recunoştinţă faţă de înaintaşi."

Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: „Nu-i nimic altceva acum în acest muzeu decât o carte deschisă de istoria credinţei, care începe secolul al III-lea cu Innocens. Orice slujitor, orice creştin să se regăsească în viaţa strămoşilor săi prin exponatele pe care le-am primit de la înaintaşii noştri ierarhi."

La evenimentul de inaugurare a muzeului au participat şi reprezentanţi ai Academiei Române.

Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române: Ceea ce s-a dăinuit aici merită toată consideraţia şi acest lucru sper să fie şi un exemplu şi pentru alte regiuni din ţară."

Patriarhul Daniel a fost primul vizitator al Muzeului de la Galaţi.

Pentru cei prezenţi la eveniment deschiderea acestui muzeu reprezintă un suflu nou pentru oraşul de la Dunăre, dar nu toţi sunt optimişti în ceea ce priveşte numărul de gălăţeni care îi vor călca pragul.

Mai ales tineretul nu cred că va veni. Cred că Muzeul de Artă Vizuală este ceva mai atrăgător pentru tineret" a spus un gălăţean.

În afară de Teatrul Dramatic şi Teatrul Muzical nu am unde să mă mai duc. Pot să vizitez acest muzeu, îmi aduc şi colegii" a declarat un tânăr.

Palatul Episcopal a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar activitatea lui a încetat în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Abia în ultimii doi ani a fost modernizat şi consolidat.

Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Galaţi: „Ajunsese într-o stare de degradare, de nefuncţionalitate. Şi asta, probabil, a durat până în 1967 când în Palatul Episcopal a fost deschis Muzeul de Arte Vizuale."

În 2004, clădirea Palatului Episcopal a fost retrocedată Arhiepiscopiei „Dunărea de Jos" printr-un ordin al fostului ministru al culturii, academicianul Răzvan Teodorescu.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri