Sari la conținut

Un plop putred se poate prăbuşi peste o casă

Sub acoperişul casei care este ameninţată de copac trăieşte Ioana Pavel, în vârstă de 92 de ani. Bătrâna stă cu frica în sân de peste 10 ani de când crengile din plopul din curte, dar şi rădăcinile care s-au extins extrem de mult ameninţă să-i dărâme locuinţa.

Ioana Pavel, proprietar: „Cum să nu-mi fie frică. Dar frică, nefrică...Au spus că luni vin cu macaraua şi cu Primăria. Dărâmă magaziile de acolo din faţă. Şi să facem ordine în jurul copacului."

De atunci, cea mai spaţioasă cameră din casă s-a transformat în magazie. Pentru a nu mai intra frig, bătrâna şi fiul său au apelat la spumă specială pentru a acoperi găurile din pereţi.

Fiul bătrânei a făcut nenumărate sesizări la Primărie şi deşi are aviz de la Garda de Mediu, reprezentanţii de la Gospodărire Urbană nu au făcut decât o toaletare a copacului.

Daniela Stroia, purtător de cuvânt ADP Galaţi: „Aşa s-a considerat la momentul respectiv că este necesar. Acum, dacă este necesar să se taie, bănuiesc că dânşii au şi avizul Agenţiei de Mediu sau a Gărzii de Mediu, noi vom interveni pentru această operaţiune."

Dumitru Stoica, fiul proprietarei: „Ar fi trebuit să-l fi tăiat, dar nu l-au tăiat. Au venit oamenii, s-au uitat împrejur şi au zis că nu pot intra cu nimic aici. Şi au venit câţiva, au tăiat crengile şi gata, au plecat."

Şi vecinii femeii stau cu frica în sân, iar cutremurul din noiembrie le-a dat palpitaţii.

Paulina Donici, vecină: „Normal că ne e frică. Vine înspre noi aici. Am nepoată de 14 ani." + 01:23:10:07 - 01:23:13:02 „Nu poate să mă omoare un copac."

Spaţiul prea mic pentru a se putea interveni cu utilaje se pare că este motivul pentru care nu a fost tăiat plopul până acum.

Daniela Stroia, purtător de cuvânt ADP Galaţi: „Din păcate, nu se poate interveni, pentru că este spaţiul impropriu decât cu turnul acela care ridică drujbarul la înălţime pentru putea secţiona copacul."

Deşi autorităţile spun că luni vor interveni pentru a tăia copacul, bătrân de peste 50 de ani, totul depinde de locatari. Dacă vor demola magaziile va dispărea plopul, dacă nu şansele sunt minime.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu