VRANCEA. Stână pe bani elveţieni

Data publicării:
stanaa

Stâna din vârful munţilor Vrancei va avea sală de prelucrare a laptelui şi de ambalare în vid, iar ciobanii vor putea face brânza aproape ca în fabrică.

Proiectul finanțat de elvețieni își propune nu doar să școlească oierii montani în privinţa siguranţei alimentare, ci și să le faciliteze accesul pe piață, unde cererea de produse tradiționale se menține ridicată.

Ioan Agapi, director executiv Federaţia Agricultorilor de Munte România: „Rămân dotaţi, rămân şcoliţi, rămân cu un brand, rămân pe piaţă. Urmează ca după aceea să vedem cât de competitivi sunt ei şi cât de bine i-am pregatit."

Cei patru ciobani de la stână sunt mulţumiţi de noua lor casă.

Ionel Lazăr, cioban: „Acuma este diferenţă enormă. Sunt duşuri. Nu mai cărăm apă cu găleata ca înainte."

„Parcă e altă lume aici, parcă e altă viaţă" spune alt cioban.

În aproape un an de zile, locul s-a transformat. Cu ajutorul banilor elveţieni s-a făcut drum până la stână şi s-a tras apă curentă iar, după ce vor fi montate panourile fotovoltaice, ciobanii vor avea şi apă caldă.

Păşunea de aproape 144 de hectare a fost curăţată de pietre şi va fi refăcută frecvent, pentru ca oile să aibă toată vara iarbă să mănânce.

Tot cu bani elveţieni, oierii au fost şcoliţi şi au obţinut atestat de ciobani montani. Asta face ca stâna din Munţii Vrancei să devină un exemplu de bună practică pentru toţi oierii din Carpaţi.

Gheorghe Modoran, şef Serviciul de Control Sănătate Animală DSV Vrancea: „Respectă normele sanitar veterinare şi ne-am bucura dacă mai multe comunităţi din judeţul Vrancea ar îmbrăţişa şi ar realiza astfel de proiecte."

Thomas Stauffer, şef Biroul Contribuţiei Elveţiene, Ambasada Elveţiei în România: „Sunt foarte impresionat de ceea ce s-a făcut şi cred că acest proiect poate fi un început pentru dezvoltarea bună şi sănătoasă din punct de vedere economic în zonele de munte din România."

Pasul următor este ca reprezentanţii Obştii Năruja să obţină autorizaţii pentru a scoate produsele pe piaţă cu propriul brand.

Valoarea totală a proiectului este de un milion şi jumătate de franci elveţieni şi presupune modernizarea a şase stâne din Carpaţii României până în 2016.

Până acum au fost deschise stânele din judeţele Neamţ şi Vrancea, urmând să fie inaugurate cele din Suceava, Mureş, Harghita şi Bistriţa Năsăud.

reporter: Mihaela Brazdeş
operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri